21.02.2024 00:14

Scădere alarmantă a efectivelor de porci în județul Dâmbovița

Scădere alarmantă a efectivelor de porci în județul Dâmbovița
Galerie foto

Ștefan Khalil


Directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, a avertizat asupra unei scăderi dramatice a numărului de porci în exploatațiile comerciale și în gospodăriile populației din județ.

Potrivit lui acestuia, situația este alarmantă, cu doar una din cele zece ferme autorizate pentru reproducție și trei pentru creșterea porcilor în funcțiune în zona comercială. Restul fermelor sunt fie goale, fie închise, din diverse motive, inclusiv presiunea provocată de boala pestei porcine africane (PPA) sau dificultățile economice.

Numărul efectivelor de porci a scăzut drastic atât la nivelul exploatațiilor comerciale, cât și în gospodăriile populației. Mulți agenți economici nu au mai putut rezista și s-au oprit sau au blocat creșterea la momentul acesta", a declarat Sandu Tolea.

În pofida acestei tendințe, Tolea a subliniat că mulți români își mențin interesul pentru creșterea porcilor în gospodăriile lor, din dorința de a beneficia de gustul inconfundabil al cărnii de porc românești. Acesta a insistat asupra faptului că gustul cărnii de porc crescut în România este deosebit față de cel al cărnii importate.

Majoritatea oamenilor cu care mai stau de vorbă și interacționez au ajuns la concluzia că gustul cărnii de porc crescut în România este mult mai bun. Este apropiat de gustul porcului industrial crescut în țara noastră, iar acest lucru se datorează, în mare parte, reliefului, climei și furajelor locale", a explicat directorul DSVSA Dâmbovița.