21.02.2024 00:14
Sc�dere alarmant� a efectivelor de porci �n județul D�mbovița

Galerie foto
Ștefan Khalil
Directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, a avertizat asupra unei sc�deri dramatice a num�rului de porci în exploatațiile comerciale și în gospod�riile populației din județ.
Potrivit lui acestuia, situația este alarmant�, cu doar una din cele zece ferme autorizate pentru reproducție și trei pentru creșterea porcilor în funcțiune în zona comercial�. Restul fermelor sunt fie goale, fie închise, din diverse motive, inclusiv presiunea provocat� de boala pestei porcine africane (PPA) sau dificult�țile economice.
„Num�rul efectivelor de porci a sc�zut drastic atât la nivelul exploatațiilor comerciale, cât și în gospod�riile populației. Mulți agenți economici nu au mai putut rezista și s-au oprit sau au blocat creșterea la momentul acesta", a declarat Sandu Tolea.
În pofida acestei tendințe, Tolea a subliniat c� mulți români își mențin interesul pentru creșterea porcilor în gospod�riile lor, din dorința de a beneficia de gustul inconfundabil al c�rnii de porc românești. Acesta a insistat asupra faptului c� gustul c�rnii de porc crescut în România este deosebit faț� de cel al c�rnii importate.
„Majoritatea oamenilor cu care mai stau de vorb� și interacționez au ajuns la concluzia c� gustul c�rnii de porc crescut în România este mult mai bun. Este apropiat de gustul porcului industrial crescut în țara noastr�, iar acest lucru se datoreaz�, în mare parte, reliefului, climei și furajelor locale", a explicat directorul DSVSA Dâmbovița.