25.05.2022 00:14

Recomandări privind mușcătura de căpușă

Recomandări privind mușcătura de căpușă
Galerie foto

comunicat de presă

Căpușele sunt insecte parazite ce populează suprafața corpului. Majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea păsărilor și mai rar pe tegumentele reptilelor.

O parte din căpușe nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită.

Boala Lyme se manifestă prin eruptie cutanată roșiatică, de formă circulară, aparută în jurul mușcăturii, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici.  Boala netratată corespunzător, în lipsa unor timpi rapizi de reacție sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicații medicale persoanei afectate.

D.S.P. Dâmbovița recomandă populației următoarele:

Măsuri protective pentru om:

-purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă, pantofi sport deschiși la culoare, fără orificii sau decupaje;

- inspectarea corpului cu atenție și înlăturarea căpușelor;

- în cazul expunerii profesionale se recomanadă purtarea echipamentului de protecție, instruire privind simptomatologia bolii și modalitățile de prevenire.

Director executiv, Dr. Sorin Stoica