21.12.2017 00:20

Programul "Lâna" are succes la ciobani

Programul
Galerie foto

❚ După tomate, încă un program așteptat zeci de ani începe să-și intre în drepturi ❚ Programul „Lâna” se adresează crescătorilor de ovine, care până acum erau nevoiți să distrugă acest produs deosebit de prețios din cauza faptului că nu aveau cui să-l vândă ❚ Principalul centru de colectare a lânii din Dâmbovița se găsește în comuna Șotânga

VIOLETA STANCIU


După „tomate”, Ministerul Agriculturii a lansat, în acest an, un nou program național menit să vină în sprijinul agricultorilor români, dar cu aplicabilitate în 2018! Este vorba despre Programul „Lâna”, care se adresează crescătorilor de ovine din țara noastră, cei care până acum erau nevoiți să distrugă acest produs deosebit de prețios din cauza faptului că nu aveau cui să-l vândă. Principalul centru de colectare a lânii din județul Dâmbovița se găsește în comuna Șotânga. Și cum, din păcate, fabricile românești, renumite odinioară pentru fabricarea covoarelor de lână, din zona Ardealului, au fost puse pe butuci în ultimii 28 de ani de capitalism, acum lâna românească ia calea exportului sau este folosită pe post de izolație termică în domeniul construcțiilor.

„Programul Lâna a intrat în vigoare începând de anul acesta. Se dă 1 leu/ kg de lână predată, bineînțeles cu documentele aferente. Până în momentul de față, s-au înscris în acest program 185 de deținători de oi, care urmează ca până la 1 iunie 2018 să facă dovada că au predat lâna către centrele de prelucrare. La nivelul județului Dâmbovița, avem un centru de colectare foarte bine pus la punct în comuna Șotânga, care este acreditat să desfășoare această activitate. Acum urmează ca și noi să vedem, pe plan național, unde sunt procesatorii, pentru că centrul de colectare de la Șotânga trebuie, la rândul său, să dea lâna mai departe. Avem doi investitori care fac izolații termice pentru clădiri și folosesc lâna, dar sunt și alți intermediari care o achiziționează pentru a o vinde la export în India, și nu numai. Deci lucrurile încep să funcționeze și pe acest sistem, astfel încât să nu se mai arunce cantitățile acestea de lână care nu sunt deloc de neglijat”, a semnalat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Vă reamintim că, în ultimii zeci de ani, primăvara, în perioada tunsului, tone întregi de lână sunt aruncate sau arse deoarece nimeni nu mai este interesat de ea. Oierii au tras semnale de alarmă în repetate rânduri, amintind că în urmă cu mai mulți ani lâna era destul de căutată și nu făceau față comenzilor. În luna septembrie, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța că peste 30.000 de persoane s-au înscris, la nivel național, în Programul „Lâna”.