30.07.2024 00:20
Prefacerea lumii pe Coasta de Azur (II)
Galerie foto
Dar să revin la prima mea impresie, atunci când, așa cum am mărturisit, m-am trezit, când nu mă mai așteptam, pe Coasta de Azur. Sincer, nu am fost emoționat până la lacrimi, deja știam mult despre acest „colț de rai”, cum îl văd unii, mai ales poeți, pictori și cineaști; ca atare, nu am căzut pe spate nici pe Promenade des Anglais, la Nisa, și nici pe Boulevard de la Croisette, la Cannes.
Am ținut, însă, morțiș să-mi port pașii pe aceste străzi celebre pe care și i-au purtat câțiva legendari scriitori, pictori și artiști, cum au fost cei ai compatriotului Panait Istrati pe când, ca să-și asigure traiul de fiecare zi, făcea poze oricui, ca fotograf ambulant pe Promenade des Anglais. La Nisa, o stradă oarecare îi are numele înscris pe o plăcuță la care nu prea se uită nimeni.
Totuși, iată, franțuzii nu l-au uitat. Oricum, încântat am fost de pitorescul acestui „țărm albastru”, simțind cum briza îngemănată a Alpilor Maritimi și a Mediteranei, insinuată prin coroanele spectaculare ale palmierilor evantai, mi-a alinat catifelat întreaga-mi ființă. Și cum marea, da, de un azur, liric aș zice, la rându-i, mi-a mângâiat blând gleznele - o tandră terapie -, cu unduirile ei la Saint-Raphael. Am fost, deci, pentru câteva zile, fericit în acest peisaj care, din capul locului, mi-a fost familiar.
Și, tocmai de asta n-am căzut pe spate. Cannes... Ah, era cât pe aici să uit! Neliniștit în curiozitatea-mi gazetărească, am căscat gura la VIP-urile care, la festivalul vestit de la Palatul Congreselor, impresionant prin grandoarea sa modernă arhitecturală, mișunau, dus-întors, pe imensul covor roșu, aplaudate și hăulite cu sârg mai ales alea de la Hollywood. Ei, vedeți, vorba lui Trump, America First! Și pe Croisette, o învălmășeală babilonică.
Toate limbile și toate culorile epidermice. Și dacă franceza o auzeai pe ici, pe colo, engleza era regină. Până și chinezii, care năpădiseră de-a binelea Promenada, o parlau de parcă ar fi fost de-ai Albionului, între ei, desigur, vorbeau în mandarină. Invazia, așa-zisă galbenă, era și aici în plină desfășurare. Cuceritoare și insistentă sub acel zâmbet neinfatuat, dar tainic. Și m-am întrebat dacă, într-adevăr, mă aflam în clasicul Hexagon.
(va urma)
George Coandă