29.07.2024 00:20
Prefacerea lumii pe Coasta de Azur (I)
Galerie foto
La Riviere francaise. Sau, celebră: Cote D’Azur. O cunoșteam prea bine din lecturi și din filme. Și când nu credeam că am s-o văd vreodată – eh, da, vârsta, bat-o vina, spunându-mi, băiete a cam trecut vremea! – s-a întâmplat ca, așa, pe neașteptate, să, reiterez, într-o seară de mai pe aeroportul luminat, feeric, de la Nisa. Nu la mult timp după ce România intrase pe cale aeriană în mult visatul, râvnitul, cu disperare doritul „Spațiu Schengen”.
Deci, am debarcat pe fascinanta Coastă de Azur, cum se spune, când ți s-a dat „undă verde” să umbli haihui prin „spațiul de liberă circulație” al Uniunii Europene, să fim bine înțeleși, nu al Europei, pentru că de la Bugul de Vest, și până la Munții Urali, se întinde Europa cealaltă, slavă, ruso-ucraineană, în care războiul lui Putin este un asasinat dement în masă. Haideți să vă ridic vălul de azur de pe un secret de pe… Coasta de Azur, dar nu știu dacă este chiar un secret, toată lumea îl vede.
Așadar, este la bună vedere. Căci marinele (porturile de agrement, pentru cine nu știe ce înseamnă), de la Nisa și Cannes, de la Saint-Raphael și Sainte-Maxime, de la Saint-Aygulf și Saint-Tropez sunt înțesate de super-yahturi de la care nu-ți mai vine să-ți iei ochii. Proprietari: oligarhi ruși și ucraineni. Mai sunt și alții, dar ăștia-s cei mai mulți.
Și n-au de împărțit nimic altceva între ei decât fabuloasele lor bogății, iar aceste super-yahturi, unele parcă acostate aici dintr-un film SF, sunt imaginea opulenței arogante. Niet, în aceste marine de pe Coasta de Azur nu se aude ecoul războiului, într-un fel fratricid, dintre ruși și ucraineni rămași acasă, însângerând țărmurile Niprului și Donețului. Ooh!, pas question monsieur (nicidecum domnule), pe punțile acestor fantastice yahturi, oligarhii Moscovei și Kievului își beau laolaltă șampania franțuzească.
(va urma)
George Coandă