17.09.2021 00:18

Pensionarii de la sate, „campionii” împrumuturilor

Pensionarii de la sate, „campionii” împrumuturilor
Galerie foto

*„Orașul a mers mai slăbuț, le este teamă oamenilor să se împrumute. Se mai întâmplă un fenomen, foarte mulți pensionari și-au făcut fondul și iau la nivelul fondului pentru că le este teamă să mai vină cu giranți, le este teamă să nu li se întâmple ceva, pentru că am avut și situații când a murit și titularul... și girantul”

 

Explozie de împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Târgoviște! Solicitările au intrat pe o pantă ascendentă începând cu sfârșitul lunii iulie, vârful fiind atins în luna august, când foarte mulți dintre dâmbovițenii plecați la muncă în străinătate s-au întors acasă în concedii. Președintele CARP OMENIA Târgoviște, Elena Chițu ne-a declarat că pensionarii din mediul rural sunt ,,campionii” împrumuturilor mari, spre deosebire de cei din rural care sunt mai rezervați la accesarea creditelor sau de regulă cer împrumuturi mai mici, la nivelul fondului pe care îl au.

,,Foarte mulți dintre pensionarii noștri fac împrumuturi pentru copii, ca să-i ajute pentru diverse lucruri. În luna august au fost foarte mulți dintre cei care au venit din străinătate... să-și termine construcțiile deja începute. Am avut foarte multe împrumuturi și împrumuturi mari, majoritatea pentru copii, să termine o casă, un interior, să cumpere o mașină, diverse... Mă refer la cei care sunt mai înstăriți pentru că avem și necăjiții care iau la nivelul fondului. De vreo trei săptămâni orașul a mers mai slăbuț, în schimb, ruralul, cei de la sate au mers foarte bine. Din luna august, dar și acum la început de septembrie avem un număr foare mare de cereri de împrumut. De exemplu, vinerea trecută am dat peste 10 miliarde numai la sate, în afară de ceilalți din oraș. Orașul a mers mai slăbuț, le este teamă oamenilor să se împrumute. Se mai întâmplă un fenomen, foarte mulți pensionari și-au făcut fondul și iau la nivelul fondului pentru că le este teamă să mai vină cu giranți, le este teamă să nu li se întâmple ceva, pentru că am avut și situații când a murit și titularul... și girantul. Am un caz acum, a decedat titularul împrumutului, dar nu ajungem la Tribunal, pentru că are un fiu. Se pot întâmpla și astfel de cazuri... Foarte mulți din oraș fac împrumuturi la nivelul fondului. Am avut o doamnă care avea 11.600 lei fond și atât a vrut împrumutul, plătibil într-un an pentru că este dobânda doar de 3%. Într-adevăr a fost o avalanșă de solicitări. În primăvară a fost mai slăbuț și datorită pandemiei. Dar acum este altfel, au început și școlile. Avem multe bătrâne care iau împrumuturi pentru a-și cumpăra lemne  de iarnă. Foarte mulți de la țară iau și lemne, în afară de gaze, pentru că se gândesc că vine iarna și nu știu ce iarnă va fi, ca să aibă cu ce să se încălzească, să consume mai puține gaze. Deci am avut foarte multe împrumuturi și cu sume mari”, ne-a declarat președintele CARP OMENIA Târgoviște, Elena Chițu.

 

 

Violeta Stanciu