10.03.2014 07:15

Paștele cailor în comunitatea bulgărească

Paștele cailor în comunitatea bulgărească
Galerie foto

❚ În fiecare an, în Sâmbăta Sfântului Teodor, se păstrează de sute de ani obiceiul numit Tudorița, Paștele cailor sau „Konski Veligden” ❚ Este considerată sărbătoarea primăverii, care pregătește începutul muncilor agricole, iar caii sunt sfințiți și primesc jumătate dintr-o pâinică specială, și ea sfințită ❚ Bătrânii spun că au pomenit acest obicei din copilărie, fiind întrerupt doar în perioada comunistă, când cei mai mulți cai fuseseră confiscați

 

CORVIN DUMITRICĂ


 

Comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod din Târgoviște a sărbătorit sîmbătă, 9 martie a.c., Tudorița sau Paștele cailor, obicei păstrat de sute de ani. „Konski Veligden” sau Paștele cailor are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paștelui, în sâmbăta Sfântului Teodor, de unde și denumirea de Tudorița. Este considerată sărbătoarea primăverii, menită să pregătească începutul muncilor agricole.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Cu această ocazie, gospodinele au pregătit din aluat special figurine reprezentând calul numit „konceta” și au mers de dimineață la Biserica „Sf. Nifon” din comunitatea bulgărească pentru a le sfinți. După slujbă, și caii sunt sfințiți de preot, iar proprietarii primesc câte o figurină din aluat care este împărțită în mod egal între cal și stăpânul său.

 

Întrecerea căruțelor trase de cai

Momentul cel mai așteptat de participanți este cel în care căruțele se întrec în demonstrații de îndemânare. Anul acesta au participat la cele două probe 20 echipaje, cei mai buni cai primind din partea organizatorilor șei și hamuri din piele. Paștele cailor s-a încheiat cu un spectacol de dansuri și cântece bulgărești oferit de ansamblurile comunității din cartierul Matei Voievod unui public care a depășit 500 de persoane, oaspeți din țară, dar și din Bulgaria, alături de localnici. Bătrânii spun că au pomenit acest obicei din copilărie, fiind întrerupt doar în perioada comunistă, când cei mai mulți cai fuseseră confiscați.