25.03.2013 00:16

Paștele Cailor în comunitatea bulgărească

Paștele Cailor în comunitatea bulgărească
Galerie foto

❚ Cunoscută și sub denumirea de „Tudorița” sau Konski Veligden – Paștele Cailor, sărbătoarea are loc în fiecare an în sâmbăta Sf. Teodor, fiind dedicată primăverii și debutului muncilor agricole ❚ Bătrânii din cartierul bulgăresc spun că au pomenit obiceiul din copilărie, fiind întrerupt doar în perioada comunistă, când cei mai mulți cai au fost confiscați

 

Comunitatea bulgară din cartierul „Matei Voievod” din Târgoviște a sărbătorit sâmbătă, 23 martie, Tudorița sau Paștele Cailor, obicei păstrat de locuitori de la constituirea comunității, de sute de ani. Konski Veligden sau „Paștele Cailor” are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paștelui, a Sfântului Teodor, de unde și denumirea de „Tudorița”. Este considerată sărbătoarea Primăverii, menită să pregătească începutul muncilor agricole ale gospodarilor.

 

După slujba de la biserica din cartier, caii sunt sfințiți de preot, iar proprietarii lor primesc câte o figurină pregătită din aluat special reprezentând calul, numită konceta, figurină care este împărțită în mod egal între cal și stăpân. Femeile merg în prealabil cu aceste figurine la Biserica „Sf. Nifon” din cartier pentru a le sfinți.

{GOOGLE_AD_BOX1}  

 

La ieșirea din biserică, preotul sfințește și gospodarul și calul, iar femeile împart aceste konceta. Bătrânii spun că au pomenit obiceiul din copilărie, fiind întrerupt doar în perioada comunistă, când cei mai mulți cai au fost confiscați. Momentul cel mai așteptat de participanți a fost cel în care căruțele s-au întrecut în demonstrații de îndemânare.

 

Anul acesta au participat 20 echipaje la cele două probe, cei mai buni cai primind din partea organizatorilor șei, hamuri din piele și bice. „Tudorița” sau Konski Veligden - Paștele Cailor s-a încheiat cu un spectacol de dansuri și cântece bulgărești oferit de ansamblurile comunității din cartierul „Matei Voievod” unui public care a depășit 500 de persoane.

 

 


Corvin Dumitrică || [email protected]