24.04.2015 00:21

Oportunitățile de afaceri în Dâmbovița, în dezbatere publică

Oportunitățile de afaceri în Dâmbovița, în dezbatere publică
Galerie foto

❚ Întâlnirea a fost organizată de „Curierul Național” și Uniunea Națională a Industriașilor din România (UGIR) ❚ Autoritățile județene au vorbit cu sinceritate și despre punctele slabe ale județului, însă atu-urile acestuia, alături de eforturile pentru o infrastructură modernă și facilitățile oferite pot atrage investiții importante în Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Ieri, Centrul Internațional de Conferințe al Universității „Valahia” (corpul K) din municipiul Târgoviște a găzduit dezbaterea publică privind „Identificarea Oportunităților de Afaceri și Investiții în județul Dâmbovița”, derulată în cadrul celei de-a VII-a ediții a sesiunii „Parteneri pentru Dezvoltare”, organizată de „Curierul Național” și Uniunea Națională a Industriașilor din România (UGIR). Manifestarea s-a bucurat de sprijinul autorităților publice locale și județene, dar și a mediului de afaceri din regiune. La eveniment au participat oameni de afaceri din județ, dar și din afara județului, primari, directori de instituții, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, parlamentari (Ion Pârgaru) sau reprezentanți ai acestora, reprezentanți ai unor asociații patronale din România. „Rolul” de moderator al dezbaterii a fost asigurat de Ștefan Rădeanu, secretar general UGIR.

Adrian Țuțuianu: „Dâmbovița are un șomaj cu 3% peste media națională”

Primul invitat la cuvânt a fost președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, care a prezentat oamenilor de afaceri principalele oportunități de dezvoltare ale județului. Ba mai mult acesta a invitat oamenii de afaceri prezenți la dezbatere să nu ezite să și investească în Dâmbovița, întrucât autoritățile publice locale și județene sunt pregătite să acorde facilități suplimentare (celor pe care le prevede legea) prin hotărâri de Consiliu județean și local.

„Trebuie să pornim de la următoarea premisă. Dâmbovița are un șomaj cu 3% peste media națională, iar gradul de ocupare a forței de muncă este cu 5-6% mai jos decât media națională, ceea ce arată că avem reale dificultăți economice și că nu reușim din foarte multe cauze – unele istorice, altele care țin de conjunctura actuală – să prezentăm lucrurile din perspectiva creării de locuri de muncă și atragerii de investiții cu adevărat importante. O preocupare de bază pentru mine și echipa mea a fost aceea de a încerca să dezvoltăm infrastructura. Foarte mulți investitori care vin aici spun că nu există o infrastructură dezvoltată care să permită o comunicare rapidă. În acest sens sper ca anul acesta să avem un rezultat al achiziției publice de lucrări pentru DN 7 Bâldana – Titu, de lărgire la 4 benzi. Lucrăm anul acesta la studiul de fezabilitate și vom presa să scoatem la achiziție publică, cu orizont 2020, drumul Bâldana - Târgoviște, lărgire la 4 benzi și modernizare până la Sinaia. Un al treilea proiect important este drumul Ploiești-Târgoviște-Găești – legătura cu autostrada, lărgire la 4 benzi (este în masterplanul de transport care a fost pus în dezbatere publică). Rezolvarea acestor probleme va reprezenta o atractivitate pentru investitori”, este convins președintele CJD.

Adrian Țuțuianu a făcut și o scurtă prezentare a celor trei parcuri industriale din județ (Priboiu, Moreni, Mija), care dispun de toate utilitățile necesare, și unde investitorii își pot instala și dezvolta afacerile. De asemenea, un al patrulea Parc Industrial se va realiza în viitor și la Târgoviște:

„Pe POR 2014-2020 dorim împreună cu Primăria să realizăm un parc industrial în actuala zonă industrială a orașului, pe terenul care aparține municipalității”, a mai precizat președintele CJD.

Ioan Marinescu: „Nu văd o mișcare mai puternică din partea oamenilor de afaceri”

Intervenția prefectului județului Dâmbovița, Ioan Marinescu, a fost scurtă și la obiect:

„Mă bucur că se întâmplă acest eveniment în Dâmbovița ca element pozitiv. Există din păcate și unul negativ prin faptul că nu văd o mișcare mai puternică din partea oamenilor de afaceri, o efervescență a acestora. Aș vrea să cred că după această întâlnire vom putea să ne referim la un obiectiv sau la o idee care a plecat de aici și s-a transpus în practică în județul Dâmbovița. Aș fi vrut să fie mai mulți dâmbovițeni prezenți aici”, a declarat prefectul, nevoit să plece urgent la un alt eveniment.

Cristian Stan a prezentat proiectele actuale și viitoare de modernizare a Târgoviștei Și primarul interimar al municipiului, Cristian Stan, a salutat ideea organizării acestui eveniment la Târgoviște. Acesta a trecut în revistă proiectele cu finanțare europeană care se derulează în prezent, subliniind că „odată finalizate, Târgoviștea se va schimba inclusiv pe această zonă a interacțiunii cu mediul de afaceri”.

Primarul nu a uitat să menționeze și proiectele viitoare pe care municipalitatea vrea să le implementeze, tot cu ajutorul fondurilor europene.

„Pe POR 2014-2020 intenționăm să accesăm fonduri europene pentru alte programe integrate de dezvoltare urbană pentru zonele care nu sunt vizate de cele două proiecte. Pe turism vrem să promovăm un proiect de restaurare, consolidare și protejare a fortificațiilor medievale ale orașului”.

Cristian Matei: „Aș marja puțin pe aspectul brandului Dracula”

Președintele UGIR Dâmbovița, Cristian Matei, crede că dacă atu-urile județului vor fi valorificate eficient, Dâmbovița poate fi scoasă din izolare.

„Îmi place să compar județul Dâmbovița cu o mică Românie. De ce? Pentru simplul fapt că avem multiple posibilități din punct de vedere al reliefului. Avem și o zonă hidro foarte vastă și bogată, iar din punct de vedere istoric și cultural putem să numim Târgoviștea, și în prezent, cea de-a doua capitală a Țării Românești. Aș marja puțin pe aspectul brandului Dracula, pentru care cred că s-ar putea face mult mai mult”, a declarat Cristian Matei.

În partea a doua a dezbaterii au fost prezentate planurile concrete de investiții pe ceea ce înseamnă dezvoltarea parcurilor industriale, valorificarea potențialului turistic, dar și a celui agroalimentar al județului Dâmbovița.