16.05.2023 00:20

Oamenii din Bruxelles (II)

Oamenii din Bruxelles (II)
Galerie foto

Turiștii vin să vadă unul dintre locurile principale de luare a deciziilor comunitare, cu implicații majore asupra vieții fiecărui cetățean. Chiar dacă nu este Ziua porților deschise, Serviciul de vizite al Comisiei va îmbunătăți cunoștințele turiștilor despre Uniune. Organizate la Centrul pentru vizitatori situat în apropiere, aceste prezentări au o durată de 90 de minute și sunt urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Comisia nu este singura instituție UE care se poate vizita. Consiliul UE oferă conferințe de informare, iar Parlamentul European găzduiește vizite individuale sau pentru grupuri organizate, ocazie cu care putem asista la o sesiune plenară sau la un eveniment public, participarea fiind gratuită.

Profitând de poziția de capitală a Europei, Bruxelles-ul reușește să promoveze și valorile proprii. Pe lângă sediile acestor instituții, poți vizită o serie de muzee: Muzeul jucăriilor, Muzeul regal de arte frumoase, Muzeul de benzi desenate; piețe și parcuri, poți admira arhitectură, te poți relaxa într-o cafenea boemă sau pe o terasă, degustând unul dintre sutele de feluri de bere tradițională.

După o astfel de vizită, Bruxelles-ul nu va mai părea la fel de sobru. Bruxelles-ul, o capitală a contrastelor, este extrem de animat, mai ales în perioadele de vacanță când, pe străzi, în localuri și magazine, întâlnești turiști din toate colțurile lumii. Localurile oferă posibilități variate de alegere, din diferite culturi gastronomice, de la fructele de mare specifice întregii țări, la bucătărie grecească, italiană, chinezească, turcească sau marocană. Muzica străzilor sau a pub-urilor va aminti și ea că te afli într-un oraș unde poți regăși unul dintre cele mai mari mozaicuri culturale.

Belgia și Bruxelles-ul au știut să valorifice avantajul găzduirii instituțiilor europene. Menționam cum a devenit Bruxelles-ul un pol de organizare a congreselor europene și internaționale, dar e mai mult decât atât. S-a dezvoltat un turism de nișă, unde turistul își petrece în medie trei zile în Bruxelles. Chiar dacă brandul este superevaluat, belgienii cunosc realitatea – nu e prea mult de vizitat pe aici, aici nu e Paris sau Roma, și nici măcar Atena sau Istanbul.

 

 

Dan Luca