27.09.2021 00:14

O statuie versus românii din Ardeal?

O statuie versus românii din Ardeal?
Galerie foto

Baronul Samuel von Brukental, pe lângă faptul că a fost un pasionat colecționar de artă, a deținut și funcția de guvernator al marelui Principat al Transilvaniei între anii 1773- 1823, într-un moment când ideologia iluministă pătrunsese și în provincia intracarpatică, parte atunci a Imperiului Habsburgic. Iar baronul guvernator a fost să fie un mare adept al acestui curent, de fapt o mișcare postrenascentistă deschizătoare de orizont modern, existând și bănuiala că ar fi fost și tatăl natural al lui Gheorghe Lazăr dintr-o legătură ilegitimă cu o româncă din Avrig.

Totodată, a fost și un susținător al împăratului Iosif al II-lea în ceea ce privește desființarea iobăgiei în imperiu. Și, apropo de revoltă împotriva dezvelirii statuii baronului din piața centrală a Sibiului și din fața palatului muzeu care-i poartă numele, oficiată de președintele Klaus Werner Iohannis, se pare că, mai degrabă, a fost una împotriva acestuia, chiar la el acasă, și nu pentru că fostul guvernator i-ar fi condamnat la moarte pe capii revoltei de la 1784, Horia, Cloșca și Crișan.

Pentru că n-a avut nici un amestec în această condamnare care, de fapt, a venit direct de la împărat. N-aș fi scris acest editorial dacă revolta anti statuie, în fond contra Iohannis, nu m-ar fi dus cu gândul la o realitate, și tot de statui este vorba, pe care președintele, consângean cu Brukental, o cunoaște și o tolerează. Și, anume, politica Budapestei în Transilvania de sfidare a românilor prin reabilitarea, încurajând ridicarea de statui, a unor personaje ungurești, mai ales grofi, care au incitat la ură și asasinate împotriva românilor.

N-am nimic de reproșat, ca istoric, lui Samuel von Bruckental, care ne-a lăsat la Sibiu un admirabil palat muzeu de artă, cunoscut în toată lumea, dar atrag atenția că, de treizeci de ani încoace există, chiar la nivel guvernamental, o nenorocită politică, comandată din afara țării, să spunem clar, de la Bruxelles, de mistificare a istoriei românilor și de alungarea ei din școală. Or, cu cât li se dă de înțeles românilor că nu au istorie, cu atât mai mult pot fi transformați în zombi sau să fie alungați din propria patrie.

George Coandă