20.02.2024 00:20

Nouă chiar că ne pasă!

Nouă chiar că ne pasă!
Galerie foto

Ne pasă de țara noastră, chiar mai mult decât credem. Ne interesează ce imagine are România, oriunde ne-am afla. Nu suntem indiferenți la criticile adresate nouă, românilor, și urmărim cu mare interes performanțele liderilor aleși pentru a conduce destinele plaiurilor mioritice. Nimeni nu este deasupra societății, indiferent cât de notorii cred unii că sunt.

Racordarea unei țări de 20 milioane de locuitori la Uniunea Europeană este mai mult decât o salată de cuvinte, reprezintă un lucru foarte complex, greu de realizat. Nu trebuie blamată o persoană anume, un partid politic și nici măcar instituțiile statului pentru nerealizarea perfectă a acestui obiectiv. Deși pare paradoxal, “procedura macro” de relaționare național-european este în mare majoritate un algoritm tehnic, necesitând expertize multiple în anumite sectoare specifice (legislație, finanțe, social, etc). Repet, voința politică este importantă, dar trebuie sprijinită de o puternică componentă tehnică.

Peste 100.000 de oameni sunt implicați la nivelul Bruxelles-ului european în dinamica europeană, sprijiniți de alte 700.000 în capitalele țărilor membre. Avem în medie 100 de evenimente pe zi în Bruxelles pe teme legate de viitorul Uniunii Europene. Ca țară membră a UE nu îți poți permite să pierzi nici una dintre aceste dezbateri. Fiecare întâlnire naște inițiative, calibrate pe interesul participanților, rezultă noi reguli și proceduri, noi alianțe și actori, legislație.

Unde găsim români care să ajute România în UE? Ce pregătire trebuie să aibă un expert național în afaceri europene? Este un paradox, avem în România peste 25 de mastere în domeniul studiilor europene, iar 95% din absolvenți nu își găsesc de lucru relaționat cu diploma obținută. 

Nu pot să nu atrag atenția și asupra celor care ne reprezintă politic în structurile europene, în special eurodeputații. Sunteți primii chemați să integrați România în Uniunea Europeană, dar nu printr-un mesaj de cele mai multe ori populist sau chiar anti-european. Ceea ce ziceți în legislativul european, vă rog să prezentați nedenaturat și la televiziunea națională când este cazul.

Nu există două sisteme România și UE, e doar unul dedicat României europene. Sunteți misionari în a educa poporul român să se implice european și eventual să aibă o opinie asupra chestiilor tehnice, pe care sunteți solicitați să le dezbateți în forul european. Erodarea vorbelor europene face misiune mult mai greu de îndeplinit, dar tacticizarea Europei are nevoie de noi toți, inclusiv de românii aleși.

Cred în capacitatea poporului român de a gândi și acționa european! Să vedem ce va urma...

 

 

 

Dan Luca