24.11.2021 00:15

Modificări la Clasificarea Ocupațiilor din România

Modificări la Clasificarea Ocupațiilor din România
Galerie foto

comunicat de presă

Piața forței de muncă din România se adaptează la noile cerințe, pentru a face față concurenței internaționale. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a emis vineri două ordine prin care se actualizează Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) și se simplifică procedura de actualizare periodică, la cererea utilizatorilor.

În urma acestui demers, au fost introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România 65 de noi ocupații, dintre care 45 la cererea utilizatorilor și 20 ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

Printre meseriile introduse se numără 15 ocupații din domeniile IT și digitalizare, în concordanță cu cerințele pieței, dar și ocupații cum ar fi consilier de stat, barista, degustător de cafea, operator măcinare cafea, consultant de securitate cibernetică, compozitor muzică ușoară/pop, mediator muzical, dirijor ansamblu vocal bisericesc, stilist extensii gene, emailator manual/artizan, inginer biomedical, specialist în reciclarea deșeurilor, ofițer de poliție penitenciară sau analist comportamental.

Pe de altă parte, au fost eliminate din Clasificarea Ocupațiilor din România 62 de ocupații care nu se mai practică. Acestea nu dispar însă, ci vor fi introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi reactivate la cererea angajatorilor. Pe lista ocupațiilor eliminate se află telexist, inspector telegrame, șef vagon poștal, râșnitor smalț, topitor in și cânepă, confecționer tuburi cinescop, pregătitor gogoși de mătase, montator la lipit ace, vaporizator la imprimerie, decapsulator, operator truka.

 

Lixandru Marius, Inspector Șef