21.05.2021 00:14

Ministrul Economiei a vizitat cele trei fabrici din industria de Apărare a județului

Ministrul Economiei a vizitat cele trei fabrici din industria de Apărare a județului
Galerie foto

❚ „S-a văzut că nu cerem pomană, că noi producem, că noi trăim din ce producem” ❚ „Deci, per total, d-nul ministru a constatat că nu suntem acei monștri ai dezastrului și că întradevăr chiar putem să ne mândim cu fabricile noastre din industria de apărare”

 

VIOLETA STANCIU


Interviu cu liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare

Rep.: Ce ne puteți spune despre descinderea ministrului Economiei, Claudiu Năsui în județul Dâmbovița, în prima parte a săptămânii, când a vizitat cele trei uzine din industria de apărare?

- Au fost evenimente importante prin faptul că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, împreună cu d-na secretar de stat Simona Fătu, cea care pe industria de apărare se ocupă de restructurare și de consiliile de administrație, au vizitat cele trei societăți din județul Dâmbovița. Marți, pe data de 18 mai, au venit în județ. Eu nu am fost în societate fiind într-o acțiune la Sadu, dar am avut o corespondență cu d-ul ministru care m-a informat dinainte că vine, dar am avut o discuție și după vizită... Ce se întâmplă? Pentru noi este foarte importantă vizita pentru că am putut să demontăm o grămadă de lucruri negative care s-au spus despre industria românească, inclusiv despre cele trei societăți din Dâmbovița. Cert este că, chiar dacă până acum nu a recunoscut-o public, d-ul ministru Claudiu Năsui și d-na secretar de stat Simona Fătu au putut constata, în timpul vizitei, că lucrurile sunt altfel decât i s-au prezentat voit în rău sau din neștiință, în rău.

Rep.: Prima vizită a fost la Automecanica Moreni, cu ce impresii au plecat de acolo cei doi oficiali?

- Cert este că au găsit o Uzină Automecanica Moreni în care se lucrează cu motoarele turate la maxim, în care oamenii produc, sunt disciplinați în care secțiile, halele nu sunt dărâmături, sunt hale normale de producție în care lumea este preocupată atât de investiții, cât și de producție și care demonstrează că existăm, că suntem, pentru că nu eram văzuți decât ca băieții răi care stăm pe spinarea statului și cerem pomană. S-a văzut că nu cerem pomană, că noi nu suntem bugetari, că noi producem, că noi trăim din ce producem. Că avem și necazuri, cu datoriile, avem, dar și statul are necazuri cu datoriile, pentru că are să ne dea bani. Asta a văzut d-ul ministru, a putut constata că noi avem și un produs destul de fiabil, este vorba de Saur 2, a și făcut o plimbare cu el pe pista de încercări unde a putut constata fizic ce realizează Automecanica.

Rep.: UM Mija și UPS Dragomirești au fost prinse pe picior greșit?

- În ceea ce privește Mija și Dragomirești lucrurile au stat la fel de bine. Adică a văzut o fabrică Mija care deși s-a mutat și a fost destul de costisitor lucrul acesta totuși este pe un amplasament nou, este bine dotată, este bine proiectată, ca organizare, ca tot, este o fabrică ce omologhează continuu produse performante. Deci a foarte foarte bine și aici. La UPS Dragomirești, care cred că a fost o țintă directă, mai ales acel atelier de măști, a constatat că atelierul este destul de bine realizat, că produce pe bază de comenzi, nu așa de dragul de a produce. De asemenea, ministrul a văzut că UPS Dragomirești lucrează la produse foarte importante în ceea ce privește muniția, muniția de 25, 30, 35, care se află în diferite faze de omologare, că are cea mai modernă stație de încărcare, că este în plină ascensiune din punct de vedere al investițiilor. Deci, per total, d-ul ministru a constatat că nu suntem acei monștri ai dezastrului și că într-adevăr chiar putem să ne mândim cu fabricile noastre din industria de apărare.