11.02.2015 00:20

Micii dâmbovițeni, la "Ziua Europeană a Siguranței pe Internet"

Micii dâmbovițeni, la
Galerie foto

❚ Copiii au învățat, și teoretic și practic, despre folosirea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online, iar părinții – despre pericolele navigării nesupravegheate pe internet a micuților

PETRE DRĂGUȚOIU


Activitatea „Ziua Europeană a Siguranței pe Internet”, desfă- șurată în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, ieri, 10 februarie a.c., a avut în program două capitole: „Sfaturi legate de siguranța în mediul virtual, păstrarea intimității și comportamentul online al copiilor și tinerilor” și „Rolul bibliotecii în conștientizarea copiilor și a tinerilor, în educarea copiilor și a tinerilor, în utilizarea mediului virtual”. Activitatea teoretică și practică (pe laptop) a avut ca invitați elevii clasei a III-a A de la Școala „Coresi” (nr. 5) Târgoviște (învățător Florica Oprea), precum și părinți și a fost realizată și coordonată de Ileana Faur, de la Serviciul Informatic al bibliotecii.

În Uniunea Europeană, „INSATE” este o rețea europeană care monitorizează siguranța navigației pe internet, iar în România sinonim este Consorțiul „Sigur Info”. Pe plan național, parteneri sunt Organizația „Salvați Copiii” (coordonator al proiectului național), „Pozitiv Media”, care are în proiect soluțiile pentru navigația în siguranță și „Focus” – Centrul Român pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual. S-a explicat copiilor, inclusiv prin aplicații practice, importanța internetului pentru fluxul de informație și de date. Principalul scop al activității a fost înțelegerea de către copii (toți au în familie acces la internet) a folosirii într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online. De asemenea, s-a urmărit conștientizarea și educarea în legătură cu pericolele navigării nesupravegheate pe internet.

Ileana Faur a atras atenția copiilor asupra pericolului virușilor, a modului folosirii parolelor, a pseudonimelor, a timpului petrecut în fața calculatorului și a conținutului postărilor, ca amprentă digitală, pentru a nu pierde controlul informației. În încheierea activității s-a realizat un feed-back, care a demonstrat utilitatea și succesul ei.