25.05.2022 00:20

Mai există România ca stat unitar și suveran? Nem! (II)

Mai există România ca stat unitar și suveran? Nem! (II)
Galerie foto

Și evenimentul a mai avut loc exact când se împlinesc 150 de ani de la plecarea în eternitatea istoriei a „Crăișorului munților” (Avram Iancu) și când, de asemenea, se împlinește un secol de la încoronarea în Alba Iulia a regilor României Mari.

Și atunci de ce să nu mă ducă/să nu ne ducă gândul că, dezvelirea statuiei unui torționar medieval maghiar al românilor transilvăneni, în prezența președintelui Ungariei, este o provocare și nesimțită sfidare! Cred că primarul Alba Iuliei ori este în necunoștință gravă a cunoașterii adevărului istoric, ori este un declarat antiromân, pentru că statuia cu pricina nu ar fi putut fi ridicată fără augusta sa aprobare.

Pentru maghiari, de bună seamă, Bethlin Gabur este un erou național, dar pentru români, nu. Însă, să inaugurezi statuia acestui principe într-un oraș românesc și, pe deasupra, cetate a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, mi se pare a fi fost, și este, o batjocorire grosolană, și de neiertat, a poporului român.

Repet, oficialii de la Budapesta se preumblă prin Transilvania – pe care o consideră deja ca aparținând Ungariei orbano-horthyiste – precum Vodă prin lobodă, tratând Bucureștiul ca și inexistent și pe români de „budos olah” („valahi puturoși”). Alo, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, România o mai fi existând ca stat unitar și suveran? Răspunsul ni-l dă Budapesta: nem!

 

 

George Coandă