29.03.2024 00:18

Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița se confruntă cu o criză de personal

Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița se confruntă cu o criză de personal
Galerie foto

Ștefan Khalil


 

Colonelul Mihai Matei, Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi „Mircea cel Bătrân” Dâmbovița, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre  principalele provocări pe care instituția le-a întâmpinat în anul 2023 și planurile sale pentru anul 2024. Unul dintre principalele subiecte abordate a fost criza de personal cu care se confruntă jandarmeria.

Potrivit acestuia, deficitul de personal a reprezentat o provocare majoră în cadrul instituției, cu un procent de încadrare la începutul anului 2024 de doar 77,64%. Cu un total de 441 de cadre militare și personal contractual, jandarmeria este afectată de o lipsă de aproximativ 23% de personal. În ceea ce privește soluțiile, colonelul Mihai Matei a subliniat eforturile constante de recrutare a candidaților pentru școlile militare de ofițeri și subofițeri jandarmi, menționând că au fost selectați 77 de candidați, dintre care au fost declarați admiși 34.

Cu toate acestea, criza de personal pare că se adâncește în ultimii ani, iar motivele sunt diverse, spune colonelul Mihai Matei.

Încă mai avem candidați care vin pentru școlile de jandarmi. Într-adevăr, într-o pondere mai mică de cum eram noi obișnuiți în urmă cu patru-cinci ani. (...) Sunt mai multe cauze pentru care meseria de jandarm nu mai este la fel de atractivă. Una dintre ele este probabil salarizarea, pentru că și noi suntem o organizație și intrăm în concurență cu celelalte organizații care sunt pe piața muncii și în funcție de ce putem noi oferi, fie vin la noi, fie se duc în altă parte. Acesta ar fi unul dintre factori.

 Un alt factor este că s-a pierdut puțin din atractivitatea meseriei și prin prisma riscurilor. Suntem expuși, mai ales în zilele noastre. Am trecut printr-o pandemie, avem războiul  aproape de graniță și probabil că lumea nu mai este atât de dornică să se expună la riscurile pe care le presupune această meserie. Este adevărat că se pleacă și din sistem, fie prin trecerea în rezervă cu drept de pensie, fie prin demisii. Dacă oamenii găsesc alte domenii mai bine plătite, preferă să plece. Nici angajări nu putem face după cum ne-am dori noi. Facem angajări în funcție de posturile care sunt bugetate”, a declarat inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița, colonelul Mihai Matei.