17.01.2022 00:16

Îndatorarea țării pune pe jar sindicaliștii

Îndatorarea țării pune pe jar sindicaliștii
Galerie foto

*„Cei care au trecut prin guvernele României, în marea lor majoritate, ori au fost aserviți puterilor străine, ori nu s-au priceput sau nu au știut ce să facă’’

 

Datoria externă totală a României, publică și privată, a crescut în perioada ianuarie - noiembrie 2021 cu 6,4 mld euro, la un total de 133,2 miliarde de euro, din care datoria publică directă a fost de 57,6 miliarde euro, în creștere cu 300 mil.euro față de finalul anului 2020, când a înregistrat valoarea de 57,3 miliarde euro, arată datele Băncii Naționale a României. În urmă cu 32 de ani, la momentul Revoluției, România avea ,,zero’’ datorie externă!

După trei decenii de economie de piață, deși România s-a îndatorat enorm nu se poate lăuda cu mai nimic, autostrăzi nu există sau se construiesc în ritm de melc, capacitățile de producție industrială au fost decimate și vândute la fier vechi, calea ferată este și ea pe butuci, pădurile se defrișeză la foc automat, terenurile au fost înstrăinate, peste 4 milioane de români au luat calea străinătății pentru a câștiga o pâine mai bună... Și totuși, în toți acești ani, România a fost guvernată! O concluzie, pe acest subiect, a încercat să tragă liderul de sindicat morenar din industria de Apărare, Constantin Bucuroiu.

„Guvernele României ori au fost aserviți puterilor străine, ori nu au știut ce să facă”

,,La ce s-a întâmplat cu împrumuturile la toți ne dă de gândit acest lucru... Dacă ne uităm acum la datoria României și ne uităm că acum 30 de ani eram pe zero, zic că  am fost nesăbuiți în cei 30 de ani și ne-am vândut și piele de pe noi și parcă nu este bine. Asta a însemnat că am dus o politică economică nu proastă, ci foarte proastă, iar cei care au trecut prin guvernele României, în marea lor majoritate, ori au fost aserviți puterilor străine, ori nu s-au priceput sau nu au știut ce să facă. Eu trag speranța...

Eu îl cunosc destul de bine pe premierul Nicolae Ciucă și cred că va rezista și va pune lucrurile la punct... încetul cu încetul. Nu vă ascund că primii pași pe care i-a făcut ministrul Spătaru, în Ministerul Economiei, mă face să cred că este un om hotărât să facă niște lucruri bune astfel încât industria de apărare să meargă în sus, nu în jos. Este foarte important acest lucru, are toată susținerea noastră, iar noi suntem alături de el să îndreptăm și să îmbunătățim situația din industria de apărare’’, a declarat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu.

Violeta Stanciu