26.11.2021 00:20

Încrederea într-un Guvern (II)

Încrederea într-un Guvern (II)
Galerie foto

Dacă elita mondială, economică și politică, se vede periodic în asemenea formate, sau în cele mai deschise, deși scumpe ca participare, precum Forumul de la Davos, asta nu înseamnă că, sub presiunea provocărilor mondiale, coordonarea multi-națională nu se intensifică. Ȋn același timp, se redefinesc organizații internaționale, de la cheia de boltă a sistemului postbelic, ONU, la alianțe militare precum NATO, sau structuri regionale mai mult sau mai puțin avansate, de la UE (care tinde spre autonomie pe toate palierele) la ASEAN, Mercosur, Uniunea Africană sau Liga Arabă.

Un guvern mondial însă nu va veni cu una cu două, căci deși economiile sunt din ce în ce mai interdependente, iar multinaționalele cu bugete ce depășesc PIB-ul multor țări sunt din ce în ce mai influente, orientând cancelariile din numeroase țări, prin contribuții la PIB-ul intern sau bani de campanie. Cert e că guvernul european e mai aproape temporal decât cel global căci mai ușor e să guvernezi regional decât global. Este foarte probabil așadar că generația aceasta de europeni să meargă în următorul deceniu spre un Guvern la Bruxelles, pe o structură federală, iar generația copiilor noștri să aibă misiunea democratizării unei guvernări globale.

Dimensiunea parlamentarã a structurii globale se contureazã clar, complementar cu actuala structurã a Națiunilor Unite. În termeni europeni, actuala Adunare Generala ONU este echivalentã Consiliului UE, iar un Parlament Global se poate inspira din construcția treptatã a Parlamentului European, forumul care reprezintã interesele cetãțenilor. În aceaasta ordine de idei, cum putem forma Guvernul Mondial?

 

 

Dan Luca