25.11.2021 00:20

Încrederea într-un Guvern (I)

Încrederea într-un Guvern (I)
Galerie foto

De multe ori, tindem să ne concentrăm foarte mult pe prezent, pe planul imediat, pe tactic, și mai puțin pe context, pe strategic, cu un ochi pe trecut și unul pe viitor. Dacă pentru un moment lăsăm agitația zilnică în spate și luăm o pauză să ne uităm la lumea în care navigãm, vom vedea că trăim o epocă cu mari pericole, dar și cu mari oportunități. Suntem într-un moment global de restartare, de căutare a unui nou sistem, așa cum a fost cazul după marea criză economică din anii ‘30, după cel de-al doilea război mondial sau după finalul războiului rece, în 1989.

Ce are specific schimbarea pe care o trăim acum? Criza a dus, schimbãri pe ambele paliere, cel al protecționismului național, dar și idei concrete pentru accelerarea globalizării. Suntem mult mai interesați cum gestionăm criză, noi ca români, dar ne punem întrebări existențiale despre cum rasa umană poate să își continue parcursul cooperând mai mult pe planetã.

Munca noastră depinde din ce în ce mai des de piețele externe, iar prin tehnologie suntem la secunde depărtare de celălalt capăt al lumii. Transformări suferă, în acest context, inevitabil, și procesul de guvernare, că vorbim de animare, prin angajarea într-o conversație cu cetățenii, sau că vorbim de eficientizare și debirocratizare, prin e-government, sau că ne referim la noua configurație mondială de putere.

Merită aruncată o privire așadar asupra felului în care se organizează, sub presiunea globalizării, un eventual guvern global. Teoriile conspirației ne-au obișnuit, timp de decenii, cu formate mai mult sau mai puțin oculte sau discrete, precum Clubul de la Roma, Trilaterala, Grupul Bilderberg, însă realitatea este că și ele au suferit schimbări în era internetului: sunt din ce în ce mai deschise, includ liste de participanți, încep să comunice.

 

 

 

Dan Luca