11.10.2021 00:20

Impactul pandemiei asupra asociațiilor europene (II)

Impactul pandemiei asupra asociațiilor europene (II)
Galerie foto

Nu există un an 4-lea val pandemic în Bruxelles și asta în special datorită atingerii procentului de vaccinare de turmă în Belgia de peste 70%. Noul normal al activității din Bruxelles prevede acum o prezență în birou de 2-3 zile pe săptămână, iar ideea activității de acasă a prins și va rămâne. Unele organizații caută soluții de durată, un lider de organizație precizând că acum în contractele de angajat sunt prevăzute posibilitățile de a lucra 12 zile pe lună de acasă și 3 luni pe an de a activa online dintr-o altă țară.

Desigur, este important de urmărit legislația țării de rezidență. În Belgia, de exemplu, încadrarea juridică cu impact asupra taxelor se schimbă dacă derulezi activități din altă țară mai mult de 3 luni pe an. Este un subiect de urmărit în anii viitori. Revenind la asociațiile europene, acestea au practic două viteze din punct de vedere al comunicării strategice. Există o planificare care anticipează un orizont de 6 luni, dar și o flexibilitate de reacție adaptată schimbărilor politice. Formele de interacțiune au ocupat un loc central în cadrul dezbaterilor.

Dacă ne referim la comunicarea internă, webinarele vor continua să fie canalul preferat, dar cu o dezvoltare spre soluțiile hibrid. O atenție specială trebuie să se acorde însă posibilei discriminări a persoanelor prezente online față de cele care sunt prezente fizic în întâlnire. Conferințele Virtuale sunt înlocuite treptat cu cele în format combinat (fizic și online), dar bugetele acestor evenimente pot să schimbe abordarea, în funcție de puterea financiară a organizației.

 

 

Dan Luca