16.05.2022 00:20

Idei noi despre construcția europeană (I)

Idei noi despre construcția europeană (I)
Galerie foto

Anul acesta, ziua de 9 mai a grupat toate mesajele geopolitice alte trecutului, prezentului, dar și ale viitorului. A fost menționată victoria asupra nazismului din 1945, văzută prin lentila moscovită, dar și a țărilor europene. Așa cum bine știm, pe 9 mai sărbătorim și Ziua Europei, iar anul acesta a fost parcă altfel. Începută acum un an, Conferința asupra viitorului Europei a avut și ea punctul culminant exact pe 9 mai 2022. În contextul președenției franțuzești a UE, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, proaspătul președinte reales francez a prezentat câteva idei despre viitorul uniunii.

Ne interesează enorm această dezbatere, care de multe ori pare filosofică și distantă față de cetățeni. Încă de la începutul lunii mai, a apărut discuția despre posibila revizuire a tratatului european. Imediat, la doar câteva zile, s-au polarizat două grupări ale țărilor membre UE. Unele menționau că e important să înțelegem clar necesitatea acestei proceduri complicate, înainte de a lansa scenarii revoluționare.

Ideea unei Political European Community, concept prezentat în premieră de Emmanuel Macron, a mișcat sistemul european. E bine de văzut detaliile acestei construcții, paralele sau nu la UE, un fel de cameră de așteptare pentru aderarea la UE sau nu. S-a făcut și o referire punctuală la anumite politici care să fie abordare în această structură, precum apărarea, energia, transportul și infrastructura. În contextul inflamat de război, orice menționare a politicii de apărare europeană este de interes maxim. Poate de aceea a fost inclusă chiar și Marea Britanie ca un posibil membru al acestei structuri politice. Interesant de urmărit reacția britanicilor la această invitație.

(va urma)

 

 

Dan Luca