10.09.2021 00:14

Expoziție inedită la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Consiliul Județean Dâmbovița va găzdui în cadrul Muzeului de Istorie din Târgoviște, în perioada 10-25 septembrie 2021, expoziția „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez Emile André Lecomte du Nouÿ în România”, realizată de Asociația DAR Development, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” București și Arhivele Naționale ale României (proiect cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural, Aria „Patrimoniu material”). Vernisajul, prezentat de doamna Alexandra Brutaru, managerul acestui proiect, va avea loc vineri, 10 septembrie, ora 13:00.

Expoziția cuprinde fotografii, schițe și planșe arhitecturale și se dorește o invitație la reflecție asupra metodelor restaurării și conservării patrimoniului arhitectural din trecut și de astăzi.

În anul 1875, la invitația ministrului Titu Maiorescu și recomandarea maestrului său, arhitectul Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, unul dintre întemeietorii metodelor de restaurare, Emile André Lecomte du Noüy ajungea în România, unde va lucra până la finalul vieții, în slujba Regelui Carol I, coordonând un Serviciu special de restaurări. A condus restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeș (1875-1886), a bisericii de la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași (1881-1904), a reclădit bisericile Sf. Nicolae Domnesc din Iași (1884-1904), Sf. Dumitru din Craiova și Mitropolia din Târgoviște (1884-1914), ultimele două fiind finalizate și resfințite în 1933, după moartea arhitectului francez.

Expoziția de la Muzeul de Istorie se va concentra pe controversata restaurare a Mitropoliei din Târgoviște, ctitorie a lui Neagoe Basarab, de la a cărei sfințire s-au împlinit, în luna mai a anului trecut, 500 de ani. Cu acestă ocazie, Actul de Sfințire, datat 12 noiembrie 1933, aflat în colecțiile Complexului Național „Curtea Domnească” Târgoviște, va fi prezentat publicului.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care pot fi folosite rezultatele proiectului. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Evenimentul se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2.

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița