18.05.2022 00:15

Estimarea necesarului de vaccin antigripal pentru la toamnă, o mare dilemă!

Estimarea necesarului de vaccin antigripal pentru la toamnă, o mare dilemă!
Galerie foto

Pentru a cunoaște din timp necesarul de vaccin antigripal de care va fi nevoie la toamnă, când debutează sezonul rece și implicit gripa și infecțiile respiratorii, medicii de familie sunt puși în situația de a raporta de pe acum, din vară, și a transmite o situație estimativă cu dozele de care ar avea nevoie în luna octombrie pentru vaccinarea antigripală a populației. Președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu reclamă faptul că medicii sunt puși în mare dificultate pentru că nu au de unde să știe exact câte persoane se vor vaccina antigripal la toamnă, mai ales că experiența anului 2021 le-a arătat că dorințele oamenilor se schimbă de la un sezon la altul...       

Mai este un lucru care a apărut acum care pe noi ne uimește... În ultimele 5 zile trebuie cerute, pentru luna următoare, vaccinurile de care ai nevoie, pe nume și... pe CNP. Bun, la copiii până la 14 ani poți să faci asta pentru că îi ai în listă, dar problema este... la vaccinul antigripal. La începutul verii trebuie să trimiți catagrafia din care să rezulte cât ai nevoie pentru vaccinul antigripal. Credeți dumneavoastră că or să vină pacienții să ne spună nouă și să și semneze că se vor vaccina antigripal anul acesta, chiar dacă s-au vaccinat în anii precedenți? Poți să-i treci, ca medic, din conștiință, că s-au vaccinat și că bănuiești că se vor vaccina, nu poți atâta timp cât nu ai această certitudine!

Deci campania aceea antivaccinare a prins la populație pentru că nici cei care se vaccinau regulat an de an nu s-au mai imunizat și bineînțeles că am rămas cu vaccinurile. În aceste condiții, cum poți să știi acum, în mai – iunie 2022, cine se va vaccina la toamnă, începând cu 1 octombrie 2022, când or să vină vaccinurile? Problema este că ne vor fi imputate 10% din vaccinurile care nu se fac. Deci vom fi penalizați, ceea ce nu mi se pare normal’’, a semnalat președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu.

 


 

 


Violeta Stanciu