25.10.2016 00:21

Ecourile unei ediții de colecție a Festivalului "Crizantema de Aur"

Ecourile unei ediții de colecție a Festivalului
Galerie foto

GEORGE COANDĂ

 


 

Așa am putea numi, pe bună dreptate, ediția a 49-a a Festivalului național de romanțe „Crizantema de Aur”. Pentru că, desfășurată sub înaltele auspicii ale Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, patronaj datorat Centrului Cultural UNESCO „Cetatea Romanței”, inițiat cu reală determinare de infatigabilii oameni de cultură Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu, marele eveniment muzical autumnal de la Târgoviște a fost regândit și redefinit în datele sale esențiale, astfel că, de la ediția 2016 încolo, va avea, neîndoios, o deschidere de orizont europeană.

Fie și numai faptul că festivalul a fost transmis în direct integral de TVR 3, că a beneficiat de filtrul profesionist a trei jurii - de interpretare, creație și al presei -, dar și de trei „acte” de exprimare artistică, depune peremptorie mărturie a creșterii calitative în audiență și vizibilitate a evenimentului. Un eveniment care a fost ilustrat și de remarcabila prezență a unor personalități al căror nume este astăzi un renume cu rezonanță în universalitate, cum este cel al strălucitului compozitor, un uriaș al culturii române, Eugen Doga, căruia i-am putea adăuga și alte nume, tot de renume, cum ar fi: Daniela Vlădescu, Voicu Enăchescu, Bianca Ionescu, Matilda Pascal-Cojocărița, Florentina Satmari, Florin Georgescu, Traian Jurchela, Alina Mavrodin Vasiliu, Ionuț Fulea, Marius Țeicu, Dumitru Lupu, Viorel Gavrilă, Mircea Drăgan, Ștefan Cigu, Lucian Vlădescu, Marius Hristescu. Nume cât să edifici un templu al culturii. Da, a fost o ediție „de colecție”, o ediție care, sub arpegiile toamnei târgoviștene, a scris o nouă pagină de istorie. Mai precis, a făcut istorie. O istorie care nu mă îndoiesc că, de acum în viitor, sub înaltul patronaj al UNESCO, va înscrie cu majuscule Târgoviștea în marea cultură europeană.

Emoții pentru premianții concursului de Interpretare...

Și cum cronica de ieri a fost dedicată laureaților Trofeului „Crizantema de Aur” 2016 și a Premiului I de la secțiunea Creație, astăzi publicăm și gândurile pline de sensibilitate ale premianților de la cele două secțiuni, mărturii ale emoției prin care romanța face să vibreze sufletul românesc.

Tudor Bărbos - premiul I

„Sunt mândru, onorat să fac parte din acest festival, să intru în istoria festivalului și să cunosc atâtea personalități pe care le-am văzut doar la televizor și probabil că nu aș fi avut șansa să le cunosc printr-o altă oportunitate. A fost o șansă în cariera mea, în parcursul meu și sper să fie cu ecou, să fie din ce în ce mai bine și să mă ridic la standardele multora dintre artiștii care au fost în sală și pe care eu îi apreciez”.

Teodora Manolache - premiul II

„Sunt pentru prima dată aici și sunt cea mai tânără concurentă, am 20 de ani. Am fost surprinsă de profesionalismul cu care a fost organizat acest festival, de orchestra profesionistă, de toți oamenii care și-au dedicat timpul și sufletul să organizeze acest frumos festival național. Voi reveni cu drag aici, la Târgoviște”.

George Cojocărescu - premiul III

„Sunt pentru prima dată la Crizantema de Aur, dar urmăresc cu mare interes și respect enorm acest eveniment al muzicii și al culturii românești. Romanța este o specie muzicală unică, ne aparține nouă, ca și popor. Este cel mai frumos gen care s-a cântat vreodată în țara asta. Organizarea este impecabilă, se vede că a fost multă muncă în spate”.

Vasilica Dima Tătaru - premiul special al Primăriei Târgoviște

„Există o avalanșă de emoții care ne copleșesc la acest impozant festival Crizantema de Aur. Am fost foarte bine primiți aici, iar organizarea este la înălțime. Ne încearcă sentimente de bucurie, de satisfacție, dobândim o foarte mare experiență pentru că nu este un lucru ușor să urci pe scenă la Târgoviște în cadrul festivalului”.

Mirela Mihaela Popa - premiu special al Consiliului Județean Dâmbovița

„A fost o experiență foarte frumoasă, este prima oară când vin la Crizantema de Aur. Am avut ocazia să lucrez cu orchestră, cu dirijor de mare factură. A fost ceva extraordinar. Mă bucur că am reușit să ne strângem atâția artiști la un loc”.

Georgeta Plută - premiul Ioana Radu

„A fost o săptămână care a trecut mult prea repede, am cunoscut oameni minunați, m-am simțit minunat, totul a fost la superlativ. Din punct de vedere organizatoric, de la A la Z, totul a fost la superlativ. Cea mai mare realizare este aceea că am fost pe scena Crizantemei de Aur, este un vis împlinit, iar premiul pe care l-am luat face cât zece trofee. Pentru mine Premiul Ioana Radu este un vis devenit realitate”.

... dar și pentru interpreții romanțelor din concursul de Creație

Daniela Vlădescu - pentru Jolt Kerestely - Premiul II

„Maestrul Jolt Kerestely este unul dintre cei mai minunați melodi ști ai muzicii ușoare românești, cel care scrie cu sufletul refrene și care a însoțit această lume muzicală românească atât din punct de vedere al muzicii ușoare, cât și din punct de vedere al unui tehnician minunat de sunet, unui maestru de sunet minunat, un muzician extraordinar. Sunt foarte fericită că m-a ales să-i interpretez această romanță plină de dragoste și de farmec. De câte ori cânt pe această scenă de la Târgoviște, orice aș cânta, sunt mândră și încântată”.

Liliana Cornilă - pentru Viorel Covaci - Premiul III

„Pentru mine este o premieră participarea într-un astfel de festival, dar de romanță sunt îndrăgostită încă din copilărie. Simt că Dumnezeu mi-a dat această frumoasă misiune de a mă apropia de romanță pentru a o cânta și pentru a o împărtăși. Festivalul are o organizare impecabilă, gazdele sunt minunate, iar oamenii ne-au primit cu o căldură deosebită. Târgoviște nu este doar un oraș, este o inimă care bate pentru oameni și pentru romanță”.

Nina Cuciuc - pentru Titel Popovici - Premiul special al Primăriei Târgoviște

„Această ediție a Festivalului Crizantema de Aur mi-a umplut inima. Este extraordinar mai ales pentru că ediția a 49-a este sub egida UNESCO. În sfârșit, ceva din ceea ce reprezintă cartea de vizită a acestui popor va ajunge și acolo unde trebuie să-i fie locul. Atmosfera este extraordinară, orchestra, concurenții, cei care sunt din serviciul auxiliar, toți sunt extraordinar de amabili, sociabili”.

Adrian Burhală - pentru Stelian Apostol - premiul special al CJD

„A fost o melodie în memoria nemuritoarei Ioana Radu. A încercat să aducă în valoare puterea romanței și dragostea sufletului omenesc pentru acest gen muzical nemaiîntâlnit sau poate puțin întâlnit la celelalte popoare. Mai sunt canțonetele, șansonetele, dar totuși romanța este un stil aparte. Are o finețe și totodată o precizie care merge doar în suflet. A fost extraordinar ca organizare, iar publicul a fost minunat”.

Ioana Sandu - pentru Ionel Bratu-Voicescu - premiului special „Ionel Fernic”

„Este un festival de cursă lungă, care face romanța să supraviețuiască, ba chiar să viețuiască. Festivalul există datorită celor care vor să-l țină în viață. Primăria, organizatorii îl doresc, îi dau amploare. Dacă va intra sub umbrela UNESCO, probabil că totul se va schimba, se va lărgi și aria de genuri. Organizarea este impecabilă. Din respect pentru romanță am acceptat invitația de a cânta melodia dlui Ionel Bratu-Voicescu. Are trei premii la acest festival, este un melodist desăvârșit, de un caracter și o modestie rară”.

Alexandru Mânzat - pentru Mugurel Scutăreanu - Premiul special „Henry Mălineanu”

„L-am reprezentat în seara aceasta pe compozitorul, din păcate plecat mult prea devreme dintre noi, Mugurel Scutăreanu, un desăvârșit compozitor și un violonist extraordinar. Îmi place la Târgoviște. Orașul acesta pentru mine înseamnă două lucruri: dragoste și crizanteme. Festivalul Crizantema de Aur este o încântare”.

Evenimente deosebite în foaierul Teatrului „Tony Bulandra”

În prima pauză a avut loc evenimentul dedicat aniversării a 60 de ani de la intrarea României în UNESCO. Amfitrionii acestei manifestări au fost Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Național „Crizantema de Aur” și îndrăgitul prezentator Octavian Ursulescu. La eveniment s-au aflat și reprezentante ale unora dintre organizațiile dedicate activității UNESCO: Marietta Bantchev - președinte UNESCO Community Association și Iris Constantin - expert la Comisia Națională a României pentru UNESCO. În cochetul foaier al Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, gazda manifestării, s-a aflat și un stand generos cu materiale informative UNESCO. „Acum 60 de ani România intra în Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, adică trei componente de bază ale bunăstării noastre spirituale și materiale. UNESCO este cel care ne adună pe toți în jurul acestor valori extraordinare”, a punctat directorul artistic al festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu. În continuare, Iris Constantin, expert la Comisia Națională a României pentru UNESCO, a prezentat un scurt istoric al celor 60 de ani de UNESCO în țara noastră, dar și scopul principal al acestei organizații care este acela „de a contribui la pacea și securitatea lumii prin colaborarea între națiuni în educație, știință, cultură, și comunicații, pentru a se reuși stabilirea unui respect față de justiție, universal, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentale ale omului liber, indiferent de rasă, limbă sau religie, după Carta Națiunilor Unite. Una dintre misiunile UNESCO este cea de a menține o listă de locuri din patrimoniul mondial, din punct de vedere natural sau istoric, a căror conservare și salvare sunt importante pentru comunitatea mondială (...)”. Mărturii de suflet: Mălin Mălineanu, Fundația „Henry Mălineanu” „Este extraordinar că festivalul reușește să reziste și să convingă în continuare și asta prin entuziasmul și profesionalismul unor oameni de suflet. Pentru mine este o premieră, este cumva o reînnodare a unui moment de suflet, cred că aveam 10 ani când am fost cu tatăl mei prima oară la o Crizantemă de Aur, cânta Ioana Radu pe vemea aceea și cred și sper că acest filon de muzică ușoară românească adevărată va reuși să convingă și să reziste în continuare. Sentimentele pe care tatăl meu le-a avut pentru festival, a fost întotdeauna aproape de festival, a fost pentru el un moment anual special, ne-au făcut să ne facem datoria să încercăm să fim alături de acest demers foarte profesionist și foarte entuziast”.

Lansare-eveniment a primului CD semnat Eugen Doga

Alina Mavrodin Vasiliu

„Marele, uriașul compozitor român de peste micul Prut a fost la Târgoviște, ceea ce este extraordinar. Este un compozitor român care aparține umanității. Am discutat timp de un an cu dumnealui ca să reușim să-l aducem aici, între concertele de la Leningrad, Paris, Londra, Tokio, Vienna. Dar fără ajutorul lui Octavian Ursulescu nu ar fi fost posibil acest moment excepțional la Târgoviște. Și Televiziunea Română, când a auzit că vine Eugen Doga la Târgoviște, a vibrat împreună cu noi și a fost alături de noi în acest proiect extraordinar și a transmis integral festivalul Crizantema de Aur, un lucru nemaîntâlnit în istoria de 49 de ani”.

Eugen Doga, compozitor

„Nu știu câtă bucurie am produs eu la Târgoviște, dar eu am avut maxima bucurie că m-am aflat aici, sunt cel mai bogat pentru că am primit aplauzele și dragostea publicului și a oamenilor de la Târgoviște. Am primit aplauze, am avut întâlniri frumoase la acest festival și m-am bucurat să văd că mă cunosc pe mine și opera mea. Sunt momente de neuitat pe care eu le-am pus la suflet și nu spun asta din politețe, sunt simțiri care sunt așezate în suflet”.

Televiziunea Română, alături de „Crizantema de Aur”

Mircea Neacșa, directorul TVR 3

„Ne bucurăm pentru faptul că ne-am aflat aici, consider că ceea ce am făcut noi ține de firescul lucrurilor. Un post public de televiziune trebuie să reflecte momentele de identitate culturală a statului, iar romanța are o specificitate cu totul aparte, poporul român poate fi definit într-una din coordonate și prin acest gen muzical. Din punct de vedere al abordării stilistice, dar și muzicale consider că romanța în acest spațiu voievodal al Târgoviștei reprezintă pentru noi toți ceva care ne definește și ne unește. Aici mă simt ca acasă. Este un loc cald, de vibrație, de rezonanță, publicul este foarte generos, iar atmosfera foarte frumoasă. Ca om de televiziune pot să spun că a fost o transmisie reușită din toate punctele de vedere, artistic, al conținutului, al cursivității... Nu a avut puncte de scădere, a fost constant și chiar un crescendo ascendent. A fost o ediție reușită. Romanța face parte din identitatea noastră culturală și de civilizație, ca popor român”.