31.05.2024 00:20
Economia Moldovei
Galerie foto
Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale. În acest context, se ridică întrebarea esențială: ce impact ar putea avea autonomia strategică europeană asupra Republicii Moldova, într-o perioadă în care continentul își redefinește prioritățile și structurile? Adicã și mai pragmatic spus, ce oportunitãți economice sunt pentru moldoveni, prin prisma aderãrãrii la blocul comunitar?
Karel Lannoo, care de 24 de ani este director executiv al think tank-ului CEPS din Bruxelles, consideră că Republica Moldova prezintă interes pentru Uniunea Europeană - în primul rând datorită amplasării sale geografice. Stabilitatea pe termen lung este o condiție obligatorie pentru businessul mare. La nivelul UE, desigur, Moldova va beneficia de fonduri de aderare, dar și de multe investiții de la companiile străine, care vom investi în Moldova pentru că devine membru al UE.
Experții europeni consideră că începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE este un semnal bun din punct de vedere al industriei farmaceutice. „Ca stat membru, Moldova va face parte din Agenția Europeană a Medicamentului. Aceasta procedură implică armonizarea standardului de calitate, ceea ce implică o industrie mai competitivă pe plan european și internațional.
O reputație mai bună oferă posibilitatea de a crește semnificativ acest segment al industriei farmaceutice din Republica Moldova”, consideră Alexandra Tãmaș, Public Affairs Director al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA).
Dan Luca