28.03.2024 00:17

Din dragoste pentru Basarabia

Din dragoste pentru Basarabia
Galerie foto

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a celebrat, ieri, un eveniment cu adânci semnificații în istoria poporului român: Ziua Națională a Unirii Basarabiei cu România. La 27 martie 1918, românii basarabeni s-au unit cu Regatul României, contribuind la înfăptuirea Marii Uniri a Principatelor Române la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Împlinirea a 106 ani de la acest eveniment istoric strălucitor a fost sărbătorită la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, printr-o suită de vizite fizice și online în care au participat grupuri de elevi și profesori din. România și Republica Moldova.

Astfel, prin implicarea Consulatului General al României de la Bălți, Consul Gerant interimar, Mihai Tican, au intrat în atmosfera muzeului grupuri mari de elevi din Republica Moldova - orașul Rizea, de la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” (director Valentina Ciubotaru, profesor Natalia Catană) și Liceul Teoretic „Olimp” (director adjunct Tatiana Anghelinici). Din Cahul s-au alăturat evenimentului grupuri de elevi și profesori, prin grija primarului municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, și a Centrului Creației „Luceafărul” - directoare Victoria Roșca. Uniți cu vizitatorii din Basarabia au fost grupuri de elevi și profesori din orașul Marii Uniri, Alba Iulia, de la Liceul de Arte „Regina Maria”, profesor Georgeta Plută, alături de elevi și profesori din județul Dâmbovița, de la Liceul Tehnologic „Iordache Golescu” din Găești – prof. Alexiu Dan Marius.

Evenimentul de ieri a fost onorat și de participarea unor personalități remarcabile care le-au transmis vizitatorilor mesaje emoționante despre semnificația zilei de 27 martie în istoria României, precum și despre virtuțile unioniste ale romanței românești: Madlen Șerban - Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Mihai Tican - Consul Gerant interimar al Consulatului General al României la Bălți, Republica Moldova, prof.univ.dr. Ioan Opriș și prof.univ.dr. George Coandă. Salutul de bun venit, urmat de un mesaj emoționant, a fost transmis de Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” și inițiatoarea Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței”, care se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Gazdă și ghid a fost și ieri muzeograful Andrei Vasiliu, doctor în istorie, co-fondator al Muzeului „Casa Romanței”, care le-a oferit tinerilor vizitatori informații prețioase din istoria romanței românești, gen muzical care a scris pagini de aur în istoria națională și în sufletele românilor de pretutindeni. Ghidajul foarte inspirat a inclus, printre refrenele de romanță, și o strofă din vechea romanță de acum 200 de ani „Din sânul maicei mele”, compusă de Anton Pann, a cărei melodie avea să îmbrace, în 1848, versurile lui Andrei Mureșanu și să devină „Deșteaptă-te, române!”, Imnul Național al României și, pentru câțiva ani, al Republicii Moldova.

Salutul „Romanța ne unește!” s-a auzit ieri în mod repetat rostit de toți vizitatorii și invitații speciali, foarte plăcut impresionați de ospitalitatea oferită de Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, în mod special, pentru această zi de sărbătoare.

Mesajele cu aleasă vibrație, transmise cu ocazia acestui eveniment, le veți putea citi în ediția de mâine a ziarului nostru.

 

 

Victor Muntean