31.01.2023 00:14

Desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice

Desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice
Galerie foto

„România este, cu siguranță, singura țară din Uniunea Europeană care formează învățători doar cu studii medii.”

Recent, fostul inspector școlar general al județului Dâmbovița, actual secretar de stat în Ministerul Educației, a transmis că  eliminarea specializării de învățător, prevăzută în proiectul legilor educației,  ar fi o normalitate. Acesta a punctat faptul că doar în Brazilia se mai formează învățătorii cu studii medii. Secretarul de stat a precizat că liceele pedagogie sunt importante pentru a forma, în primul rând, educatori puericultori.

„În țările OECD spre care tindem, știți că avem pași importanți de făcut, mai există o țară, Brazilia, care formează învățători doar cu studii medii. Repet, e un fapt, nici măcar nu e un argument din punctul meu de vedere, sau nu vreau să-l folosesc, dar e bine să vedem în ansamblu, pentru a putea discuta fără patimi despre acest lucru” , a transmis secretarul de stat, Sorin Ion.

29 de licee pedagogice din țară contestă desființarea specializării de învățător și au trimis o scrisoare deschisă președintelui țării, Parlamentului și Ministerului Educației, să nu fie eliminată această specializare.

„Considerăm că cei patru ani de studiu din cadrul profilului pedagogic pregătesc elevii pentru catedra învățământului primar într-un mod mult mai eficient spre deosebire de studiile universitare, care au o durată de trei ani și de-a lungul cărora numărul orelor de practică de specialitate este cu mult mai mic față de cel prevăzut de profilul liceal”, se arată în scrisoarea trimisă de elevi.

 

 

Ștefan Khalil