20.01.2022 00:20

Criza și liderii adevărați (II)

Criza și liderii adevărați (II)
Galerie foto

Dacă Ununea Europeană alegea răspunsul clasic, ˝Sănătatea nu este de competența structurii europene, ci este abordată la nivelul fiecărui stat membru˝, o spun cu mâna pe inimă, nu cred că mai exista UE acum. Însă Uniunea Europeană și-a revenit ca boxerul din pumni.

După o ezitare, am observat cu toţii un leadership european pe criza sanitară. Comisia Europeană a devenit forța mobilizatoare în domeniul măștilor, planului de rederesare economică, vaccinului și vaccinării. Că au fost greșeli, cu siguranță. Dar a fost responsabilizare și asta este ceea ce cetățenii așteaptă.

Am învățat ceva de la acesta criză ? Este încă prea devreme să analizăm. Important este însă să avem discuții realiste, fără banalități și stereotipuri. De multe ori cuvintele simple, care ajung la oameni, sunt cele care fac diferența.

Chiar dacă sunt forțe extreme, care sugerează incapacitatea sistemului european, este mult mai bine să avem o coordonare europenă, mai ales în probleme care depășesc putere de acțiune a țărilor membre. Este paradoxal, dar nu de lideri carismatici are nevoie Europa, ci de acei care, în actualele condiții, găsesc soluții pentru a ajuta cetățeanul și de a avea o societate europeană mai bună.

 

Dan Luca