16.10.2020 00:25

COVID-19 printre medicii de la Oncologie: 75% s-au infectat și, ulterior, vindecat

COVID-19 printre medicii de la Oncologie: 75% s-au infectat și, ulterior, vindecat
Galerie foto

❚ ,,Prin luna august s-a întâmplat infectarea, între timp colegii noștri s-au vindecat și și-au reluat activitatea”

 

VIOLETA STANCIU


Interviu cu dr. Elena Firoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște (SJUT)

Rep.: Cum se prezintă situația la Unitatea de Primiri Urgențe acum când se înregistrază o creștere alarmantă a cazurilor de Covid 19?

E.F.: La Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște este un flux continuu, vin oameni cu absolut toate patologiile noncovid și covid, și acute și cronice. Mai întâi se face triajul după care se intră selectiv în circuitele formatate strict.

Rep.: Internările și operațiile s-au restricționat?

E.F.: Internările și operațiile se fac în continuare. Toți pacienții non covid sunt tratați absolut corect și complet în toate secțiile și compartimentele spitalului.

Rep.: Pe oncologie, unde activați dumneavoastră, cum stau lucrurile în momentul de față?

E.F.: Pe oncologie noi am funcționat non stop, cu o mică sincopă de vreo 21 de zile când am lucrat cu personal mai puțin, pentru că a fost aproape tot personalul medical infectat cu Covid - 19, dar s-a funcționat non stop... prin cumul de activitate.

Rep.: S-au infectat cu coronavirus și colegi de-ai dumneavoastră?

E.F.: Da, bineînțeles, medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri, tot. Nu toți medicii s-au infectat cu Covid – 19, dar au fost și medici. Trei sferturi din personalul de la oncologie s-a infectat cu coronavirus. Prin luna august s-a întâmplat infectarea, între timp colegii noștri s-au vindecat și și-au reluat activitatea.

Rep.: Personalul medical din celelalte secții și specialități medicale s-a confruntat cu aceeași problemă?

E.F.: Da. Nu știu exact pe secții, că nu avem o statistică, dar cu siguranță au fost afectate unele secții... Și tot așa... au fost afectați medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri, personal de îngrijire, tot.

Rep.: Un medic, un asistent medical care a trecut prin această boală se mai poate infecta și a doua oară? Există acest risc?

E.F.: Toată lumea are acest risc, dar este totuși destul de puțin probabil.

Rep.: Se discută acum de realizarea unor circuite funcționale Covid chiar și în spitalele noncovid?

E.F.: Deocamdată nu avem niciun ordin, nicio dispoziție, încă nu au venit normele de aplicare pentru așa ceva... De la discuții, până la a se da ordin, o dispoziție în acest sens... mai durează.