23.07.2021 00:16

Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă... în două etape!

Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă... în două etape!
Galerie foto

❚ În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile pentru o afecțiune ușoară.


VIOLETA STANCIU


Se schimbă modalitatea de acordare a concediilor medicale! De la 1 august 2021, medicii vor acorda pacienților concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile pentru o afecțiune ușoară. După aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul medical în continuare, în funcție de răspunsul pacientului la tratamentul prescris și de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat. Persoanele aflate în concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, respectiv pentru boli obișnuite, vor fi monitorizate de medici prin intermediul unui plan de urmărire a evoluției bolii. Acest plan de urmărire a evoluției bolii va cuprinde indicațiile terapeutice și igienico-dietetice, pe care pacientul trebuie să le respecte. De asemenea se introduc și „sancțiuni pentru persoanele care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, care în aceeași perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat de concediul medical, la celălalt angajator își desfășura activitatea curentă”. Această faptă va fi considerată contravenție, iar persoanele în cauză vor fi sancționate cu amendă de la 1000 de lei la 2000 de lei, precum și recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate.

Președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu: ,,Este o birocrație în plus care nu folosește nimănui”

Noua modalitate de acordare a concediilor medicale care trebuie să intre în vigoare de la 1 august 2021 nu este văzută cu ochi buni de medicii de familie din județul Dâmbovița! Reprezentanta acestora, dr. Ileana Dumitrescu spune că este o măsură birocratică în plus care se adaugă celor de până acum, iar acest lucru înseamnă mai multă maculatură, mai multă hârtie pe care trebuie să o completeze medicii de familie, și nu numai. Ileana Dumitrescu crede că demersul a plecat cel mai probabil de la numărul foarte mare de concedii medicale, din perioada de vârf a pandemiei, pe care medicii au fost obligați să le acorde celor aflați în izolare sau în carantină. ,,Nu este niciun avantaj decât faptul că vor fi mai multe hârtii, mai mulți copaci care trebuie să se taie și deci mai mult exigen care se pierde. Este o birocrație în plus care nu folosește nimănui. Până la urmă, noi, medicii de familie nu avem voie să dăm decât 30 de zile de concediu medical pe an, deci în 12 luni, și maxim 10 odată indiferent că pacientul mai are nevoie. Dacă mai are nevoie, îl trimitem mai departe și își rezolvă altfel problemele. Oricum nu erau multe zile. Ați văzut că s-a spus și eram convinsă că așa și este, că au fost foarte multe concedii medicale date în perioada de pandemie care trebuie plătite. Nu e vina mea, nu e vina personalului medical, am avut chiar obligația să dăm aceste concedii medicale pentru toți cei care au stat în izolare sau în carantină, care au stat acasă. Au fost foarte mulți, ce-i drept, dar noi nu avem nicio vină. Mie mi se aduce adeverința, dar până la urmă angajatorul este cel care hotărăște dacă îl plătește sau nu, nu hotărăsc eu. Sunt niște lucruri inutile... Sper, și speranța moare ultima, sperăm, pentru că au mai avut loc niște discuții cu reprezentanții noștri și toți și-au arătat nemulțumirea, pentru că eliberarea acestor concedii medicale afectează nu numai medicii de familie, ci și medicii din ambulatoriu. Poate se revine și nu mai apar atâtea hârțogării și atâtea obligații... Oricum în 3 zile nu-i trece afecțiunea pacientului, după care trebuie să-l chemi din nou, iar dacă are nevoie de un concediu de 10 zile să-l chemi probabil de trei ori, daci alte hârtii... cu un plan de urmărit? Oricum i se face o terapie, eventual se trimite pacientul la investigații... Sunt niște lucruri inutile care se cer acum... Consultația este consultație, recomadările pe care le primesc pacienții... așa se întâmplă, sunt recomandări igienico - dietetice, cu trimiteri... dacă este nevoie”, a punctat președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu.