06.08.2019 00:21

Cerere mare, donatori puțini la Centrul de Transfuzie Sanguină

VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița.

Rep.: Cum stați cu donatorii în această perioadă?

- Nu stăm foarte bine cu stocurile de sânge, am rugat spitalele să ne ajute cu aparținători. Este o perioadă mai grea acum, până când vom începe colectele mobile.

Rep.: Sunt persoane care vin să se înscrie în baza dumneavoastră de date, pentru a dona în mod constant?

- Nu este vorba de înscris în baza de date, este vorba să se prezinte pentru a vedea dacă corespund ca și criterii de eligibilitate. Dacă ei corespund rămân și donează, atunci automat îi introducem noi în baza de date. Sunt donatori noi, sunt donatori care donează o dată și apoi nu se mai întorc, ideea este să-i fidelizăm să doneze de trei ori pe an. Prin fidelizare ne dorin să revină la donare, să nu fie doar un accident, adică un moment emoțional cum a fost cazul Colectiv sau cineva foarte cunoscut care are mulți prieteni și vecini.

Rep.: Donarea de sânge este sănătoasă?

- Donarea este sănătoasă și este recomandată mai ales după o anumită vârstă când sângele circulă mai greu, se îngroașă. Și la nivel cerebral poate să circule mai greu și atunci prin donare se subțiază sângele. Anumite persoane au recomandări pentru donare. Pentru oricine e clinic sănătos și vrea să doneze, donarea stimulează imunitatea, stimulează măduva să formeze hematii tinere, pentru că au și astea o durată de viață...

Rep.: Ce primesc oamenii în schimbul donării?

- O zi liberă de la serviciu în ziua donării și 7 tichete de masă pentru o donare efectivă. Dacă nu umple punga, nu beneficiază de aceste lucruri. Ar fi fost bine să le putem oferi o masă caldă sau să poată ei să-și ia un suc, un sandwich de la magazin...

Rep.: Cam câte persoane au venit să doneze în această perioadă specifică vacanțelor de vară și bineînțeles a concediilor de odihnă?

- 20-25 de persoane pe zi, dar au fost și 15 persoane/zi care au venit la donare în perioada aceasta. A fost o lună destul de bună, dar și cu solicitări mai mari de sânge. Am avut aproape 400 de unități, dar noi în general depășim 400 de unități recoltate pe lună.

Rep.: Despre investiții se mai știe ceva?

- Nu știu să vă spun, nu avem niciun semnal de la București, nu a apărut nimic nici în ceea ce privește reorganizarea rețelei. Așteptăm să vedem ce se întâmplă de la toamnă.