30.04.2021 00:18

"Carnea de miel trebuie achiziționată doar din locurile autorizate"

ȘTEFAN KHALIL


În această perioadă, a sărbătorilor Pascale, crește consumul de carne, cu precădere al cărnii de miel, iar pericolul comercializării produselor de carne animală și non-animală este în creștere. Din acest motiv, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, îi îndeamnă pe locuitorii județului nostru să fie foarte atenți de unde achiziționează produsele din carne. Sandu Tolea a explicat pe larg acțiunile instituției pe care o reprezintă în această perioadă. ,,Suntem în apropierea Sărbătorilor Pascale, iar consumul de carne de miel este în creștere, consumul de produse de origine animală și non – animală este mult mai mare pentru că românul așa este obișnuit să sărbătorească tradițional, atât Învierea Domnului Iisus Hristos și Paștele nostru Ortodox, și atunci trebuie să venim cu ceva lămuriri față de cetățenii județului Dâmbovița. De fiecare dată, Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița este la datorie, în preajma fiecărei sărbători tradiționale, fie că vorbim despre Paște, fie că vorbim despre Crăciun, suntem cu arma la picior și suntem prezenți în toate locurile unde se comercializează produse de origine animală și non-animală, pentru că menirea noastră asta este, să asigurăm o trasabilitate a produselor de la furcă la furculiță, din grajd până pe masa consumatorului și să asigurăm siguranța alimentară. Obiectivele pe care le-am avut în aceste două săptămâni, noi, cei de la Direcția Sanitar-Veterinară, unde am avut un program de lucru mult mai amplu, în care colegii mei din circumscripțiile sanitarveterinare, veneau de la 8:00 dimineața și rămâneau la program până la orele 18:00. În perioada premergătoare a Sărbătorilor Pascale am notificat toate primăriile din județ pentru că am primit delogarea, atât de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, cât și de la colegii noștri de la Bruxelles, ca de sărbătorile tradiționale, să ne menținem tradiția și să putem să sacrificăm miei, sub supraveghere sanitarveterinară și prin control sanitarveterinar. În acest sens, am notificat toate primăriile din județ și am cerut tuturor consiliilor locale să ne transmită, printr-o notificare, dacă cineva dorește de la nivelul primăriilor să înființeze aceste centre temporare de sacrificare. Nu au existat solicitări din partea primăriilor și iată că au rămas cele două abatoare autorizate de la nivelul județului Dâmbovița. Au fost trei crescători mai mari de animale din județ care au dorit să înființeze ei aceste centre de sacrificare, iar acest lucru s-a produs sub supravegherea medicilor veterinari. Carnea de miel trebuie să respecte condițiile impuse de Uniunea Europeană, cât și condițiile de igienă și siguranță alimentară, atât pe timpul sacrificării animalului, cât și pe timpul transportului către consumatorul final. De asemenea, am rugămintea pentru cetățenii județului Dâmbovița, care consumă carne de miel, să cumpere acest produs din locurile autorizate, pentru că acolo există supraveghere sanitarveterinară și acolo ne asigurăm noi, ca instituție a statului în acest domeniu, responsabilitatea pe tot parcursul acestei sacrificări. De asemenea, îi rog pe aceștia să evite să mai cumpere carne de miel din portbagajul mașinilor, la marginea pădurilor și așa mai departe. A fost sesizată o singură reclamație privind transportul ilegal de carne animală, dar aceasta nu s-a materializat”, a declarat Sandu Tolea, directorul general al DSVSA Dâmbovița.