17.01.2022 00:17

Campanie de testare pentru depistarea hepatitelor virale

Campanie de testare pentru depistarea hepatitelor virale
Galerie foto

*Testarea este realizată din fonduri europene, fiind cel mai însemnat program de screening realizat în România, urmând să fie testate 120.000 persoane din 12 județe din Regiunile de Dezvoltare Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.

 

Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița (CJD) a găzduit recent evenimentul de lansare a Campaniei de testare pentru depistarea hepatitelor virale B, D și C în județul Dambovița, susținută de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), LIVERO 2 SUD și CJD.

Campania, care se va derula pe parcursul a 6 luni, și în care sunt implicați 36 de medici de familie din județul Dâmbovița, poate reprezenta șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate pentru cei care au contactat această boală.

Testarea este realizată din fonduri europene, fiind cel mai însemnat program de screening realizat în România, urmând să fie testate 120.000 persoane din 12 județe din Regiunile de Dezvoltare Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.

La eveniment au participat: Corneliu Ștefan - președintele Consiliului Județean Dâmbovița,  prof. dr. Liliana Simona Gheorghe, deputatul Carmen Holban - din cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Cristian Daniel Stan - primarul municipiului Târgoviște, Marinela Debu - președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH), Liana Velica - coordonator al proiectului LIVERO 2 SUD, din partea Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), dr. Liliana Drugău - coordonator al medicilor de familie din județul Dâmbovița în cadrul proiectului LIVERO 2 SUD.

Cu acest prilej, președintele Corneliu Ștefan a salutat inițiativa lansării acestei campanii cu atât mai mult cu cât aceasta se adresează persoanelor cu posibilități financiare reduse sau care nu au asigurare în sistemul național de sănătate, dar și persoanelor care suferă de dependență de alcool sau droguri: „Salut prezența tututor cadrelor medicale implicate în acestă campanie. Mă bucur că proiectul implementat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA, LIVERO 2 SUD, se adresează persoanelor care, într-adevăr, au nevoie de ajutorul nostru. Diagnosticarea timpurie înseamnă o șansă la viață. Mă bucur să vă anunț că, la nivelul județului nostru, avem trei proiecte foarte importante pentru îmbunătățirea calității serviciilor din sănătate.

- Construire  Ambulatoriu de Specialitate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Proiectul are o valoare de peste 18.000.000 de lei.

- Extinderea, modernizarea și reabilitarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 8.100.000 lei.

- Extinderea Secției de Cardiologie a Spitalului Județean, precum și achiziționarea unui angiograf. Suma estimată pentru implementarea proiectului este de 2.000.000 de euro”.

Dâmbovița este cel de-al treilea județ care se alătură campaniei care a debutat în luna iulie 2021, acest program fiind realizat în cadrul unui proiect cofinanțat din FSE, prin POCU 2014-2020.

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița

 


V.A.