30.04.2024 00:20

Calea Luminii va fi aprinsă și în acest an înainte de Paște

Calea Luminii va fi aprinsă și în acest an înainte de Paște
Galerie foto

*Cu participarea covârșitoare a oamenilor și solemnitatea unică a evenimentului, Calea Luminii va străbate din nou Catedrala Mitropolitană, Piața Mihai Viteazul și bulevardul Regele Carol I

 

Primăria Târgoviște a anunțat că și în acest an, tradiționala Cale a Luminii va lumina orașul în seara de joi din Săptămâna Mare. În cadrul unei conferințe de presă, organizatorii au oferit detalii despre cea de-a 25-a ediție a acestui eveniment. Printre cei prezenți s-au numărat primarul Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, precum și inițiatorul și promotorul evenimentului, profesorul Mihai Șerbănescu și Vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu. Cu participarea covârșitoare a oamenilor și solemnitatea unică a evenimentului, Calea Luminii va străbate din nou Catedrala Mitropolitană, Piața Mihai Viteazul și bulevardul Regele Carol I. Aprinderea candelelor va începe după ora 18:30.

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Se apropie Sărbătorile Pascale, iar în Târgoviște sunt o serie de evenimente foarte frumoase. (...) Așa cum se întâmplă de aproximativ 25 de ani, în Joia Mare, la Târgoviște, va fi organizată Calea Luminii. Este un eveniment unic, care se încadrează în această pleiadă de sărbători Pascale și care vine să pună municipiul Târgoviște pe harta României în ceea ce înseamnă evenimente distincte, evenimente foarte frumoase la care participă întreaga comunitate. Ne bucurăm că această inițiativă a maestrului Mihai Șerbănescu a fost îmbrățișată și de către administrația publică locală și ar trebui să oferim comunității târgoviștene, comunității dâmbovițene un eveniment aparte”.

Vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu: „Joi vom săvârși Denia celor 12 Evanghelii, la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, începând cu ora 17:30, iar la ora 20:30, vom fi cu toții în fața Catedralei Mitropolitane pentru a aprinde lumânările din fața Catedralei și pe cele care ne vor conduce spre Piața Mihai Viteazul, primul întregitor de neam și de țară, al cărui cap odihnește într-o așteptare a învierii la Mănăstirea Dealul. Aș dori să mai anunț că și în acest an, cu binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte și Mitropolit Nifon va ajunge la Târgoviște lumina sfântă de la Ierusalim, sâmbătă noapte, când vă invităm pe toți să participați la slujba Învierii, care va începe la ora 12 noaptea”.

Prof. Mihai Șerbănescu: „O lumină a noastră parcurge timpul de sute de mii de ani. Suntem acum aici, ne schimbăm materia, dar lumina rămâne aceeași și peste sute de ani. De câte ori este Calea Luminii, deasupra Târgoviștei se întâmplă un alt eveniment, pentru că mii de oameni vin și cu reverență, îngenunchează și aprind, așa cum vor fi anul acesta, peste 6000 de candele”.

 

 

Ștefan Khalil