15.10.2021 00:20

Bulina roșie (II)

Bulina roșie (II)
Galerie foto

Mobilitatea este ceva fantastic în Europa. Ne-am bucurat în 2002 când nu am mai fost nevoiți să avem acele vize infecte. Deși intrați în Uniunea Europeană în anul 2007, doar în 2014 românii au putut să lucreze fără restricții în Uniunea Europeană. Atunci practic s-a desăvârșit mobilitatea europeană a românului.

Criza pandemică ne-a adus însă realități crunte, iar problema frontierelor este din nou de actualitate. Normal, nu doar românii au simțit această constrângere, frontiera olandezo-belgiană fiind închisă anul trecut, ceea ce nu întâmplase nici măcar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Doresc însă să anticipez un posibil scenariu catastrofă pentru români. Procentul de vaccinare la nivelul fiecărei țări va conta în curând foarte structurat și usturător. Probabil, la sfârșitul anului vom avea o statistică a celor 27 țări UE. Dacă o țară are imunizarea de turmă peste 70% este considerată țară sigură, iar cetățenii săi pot să circule unde vor ei, iar dacă ai sub 40%... vă las pe dumneavoastră să ghiciți… Ce putem face acum pentru a nu ajunge iar o țară izolată? Cum se zice în fotbal, de data aceasta suntem la mâna noastră, fără  a depinde de alte jocuri… Avem echipa România care are soluții pentru un astfel de meci crucial ?

Dan Luca