05.05.2022 00:12

Apar plantații superintensive ca în străinătate

Apar plantații superintensive ca în străinătate
Galerie foto

*„Foarte mulți pomicultori sunt dezamăgiți pentru faptul că merele li s-au stricat și zac în beciuri și asta datorită condițiilor de depozitare”

 

Primarul comunei Voinești, Sandu Gabriel Dănuț recunoaște că pomicultorii de pe Valea Dâmboviței nu au avut motive de bucurie în ultimul an! În ciuda unei producții record de mere, pomicultorii nu au putut să-și valorifice recolta, iar merele  au ajuns să se strice în beciurile oamenilor. Edilul recunoaște că dacă ar fi existat niște depozite cu atmosferă controlată pentru depozitatrea frunctelor lucrurile ar fi stat cu totul altfel, numai că și la construcția acestora există o mare problemă. Amenajarea de depozite cu atmosferă controlată pe fonduri europene nu este deloc atractivă pentru pomicultori din cauza părții de cofinanțare, de 50%, care nu poate fi susținută de niciun pomicultor din comuna Voinești.     

,,Anul trecut, în luna noiembrie, am fost foarte fericiți că am avut o producție record de mere și aici mă refer atât la cantitate cât și la calitate. Problema este că merele nu s-au vândut. Tocmai de aceea foarte mulți pomicultori sunt dezamăgiți pentru faptul că merele li s-au stricat și zac în beciuri și asta datorită condițiilor de depozitare...Este foarte greu, chiar dacă suntem sprijiniți pe fonduri europene, să realizezi un depozit cu atmosferă controlată cu o cofinanțare de 50%.

Vă dau un exemplu... un depozit cu atmosferă controlată de 2000 de tone înseamnă cam 2 milioane de euro și nu cred că există un pomicultor în comuna Voinești care să-și permită să vină cu o cofinanțare de un milion de euro. De aceea sper ca, pe următorul exercițiu financiar, Guvernul României va găsi soluții în așa fel încât cofinanțarea să fie de 10%, maxim 20%. Pomicultura, la nivelul Văii Dâmboviței, este într-un impas, dar noi românii trăim cu speranță... Sunt mulțumit pentru că în ultimii ani la nivelul comunei Voineștia au apărut extraordinar de multe  plantații superintensive exact cum sunt plantațiile din Italia, Polonia și Anglia.

Avem deja peste 200 ha și cred că realizarea acestor plantații coroborat cu construcția de depozite cu atmosferă controlată, va revigora activitatea pomicolă în zonă. Deja avem 3 depozite, dar este nevoie de cel puțin 10 depozite cu atmosferă controlată... Aș vrea să cred că pomicultorii vor ajunge, în următorii 5 ani, acolo unde au fost cândva, la nivelul anilor 1990... Sper ca pomicultura să se revigoreze’’, ne-a declarat primarul comunei Voinești, Sandu Gabriel Dănuț.

 

 

Violeta Stanciu