07.09.2021 00:14

Amenzi cu duiumul de la ITM Dâmbovița

Amenzi cu duiumul de la ITM Dâmbovița
Galerie foto

Luna august a fost una plină pentru inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița. Aceștia au desfășurat atât controale prevăzute în Programul Cadru de acțiuni pentru anul în curs, dar au realizat și acțiuni de verificare a evenimentelor survenite în cadrul activității societăților dâmbovițene. Începând cu această lună, conform „Planului de măsuri realizat de Inspecția Muncii in colaborare cu Ministerul Muncii si Protecției Sociale in vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate”, inspectorii I.T.M. Dâmbovița au demarat atât campania de informare a angajatorilor din domeniile: construcții – cod CAEN 41, 42, 43, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase – cod CAEN 107, protectie si garda – cod CAEN 801, depozite – cod CAEN 5210, intreținerea si repararea autovehiculelor – cod CAEN 4520, comerț – cod CAEN 47, notariate si birou avocatură – cod CAEN 691, arhitectură – cod CAEN 7111 cât și campanii de control la angajatorii care desfășoară activități in domeniile enumerate.

Pe parcursul lunii trecute, prin acțiunile de control desfășurate în domeniile relații de muncă și securitate și sănătate in muncă, au fost verificați 154 de angajatori, aplicându-se avertismente și amenzi în valoare de 158000 lei.

Cele mai multe deficiențe, în domeniul relațiilor de muncă, au fost constatate în domenii precum: panificatie, construcții, confecții textile, transport de mărfuri și comerț.

În privința controalelor efectuate în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost descoperite neconformități ca: nepurtarea echipamentelor individuale de protecție aflate in dotare, de către lucratori, neactualizarea evaluarii riscurilor la modificarea condițiilor de lucru (expunerea la SARS-CoV-2), instruirea ineficientă a lucrătorilor, corespunzătoare activităților desfășurate.

În urma controalelor ce au vizat munca nedeclarată, au fost depistate 8 persoane fără forme legale de angajare, in domeniile panificație si construcții. Munca nedeclarată a fost sancționată cu amenzi de pana la 120000 lei.

„O activitate prioritară în cadrul instituției a fost, și pe parcursul lunii trecute, soluționarea petițiilor și a reclamațiilor, adresate de salariații firmelor din județul Dâmbovița, care au sesizat nereguli în desfășurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna august 2021, ITM Dâmbovița a înregistrat 50 de petiții și reclamații ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluționare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate au vizat în principal nerespectarea termenilor stabiliți prin contractul individual de muncă, neacordarea sau neplata concediului de odihnă și a concediului medical. Alte aproximativ 90 de persoane s-au adresat direct instituției, primind indicații verbale pentru soluționarea problemelor semnalate. O mare parte a persoanelor care au venit la sediul ITM Dâmbovița au solicitat verificarea încheierii și înregistrării contractului de muncă, în condițiile negociate, dar și acte doveditoare ale vechimii în muncă”, ne-a declarat Marius Lixandru, Inspector Șef ITM Dâmbovița.

V.A.