24.11.2021 00:14

Accidentele rutiere, în statisticile Centrului Europe Direct Târgoviște

Accidentele rutiere, în statisticile Centrului Europe Direct Târgoviște
Galerie foto

*În perioada premergătoare Zilei Mondiale a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, care a fost duminică, 21 noiembrie, Comisia Europeană a publicat, în 18 noiembrie, statisticile finale privind siguranța rutieră pentru anul 2020

 

În perioada premergătoare Zilei Mondiale a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, Comisia Europeană a publicat, în data de 18 noiembrie a.c., statisticile finale privind siguranța rutieră pentru anul 2020, care arată că aproximativ 18.800 de persoane și-au pierdut viața într-un accident rutier anul trecut, ceea ce reprezintă o scădere anuală fără precedent, de 17% față de 2019. În cazul României, în 2020, 1646 de persoane și-au pierdut viața într-un accident rutier, ceea ce reprezintă o scădere de 12% față de 2019.

Totuși, această scădere se datorează în mare parte impactului pandemiei de COVID-19, inclusiv consecințelor acesteia asupra mobilității. În pofida acestei scăderi considerabile, obiectivul de reducere cu 50 % a numărului de decese, care fusese stabilit pentru deceniul trecut, nu a fost atins.

Prin urmare, această cifră subliniază necesitatea ca toate părțile implicate să își intensifice eforturile pentru ca UE să își  atingă „viziunea zero”, adică zero decese și vătămări grave pe șosele până în 2050.

Raportul prezintă, de asemenea, o defalcare a numărului deceselor din UE în funcție de tipurile de utilizatori ai drumurilor și de vehiculele implicate în accidente. Rezultă că marea majoritate a deceselor survin în coliziuni care implică autoturisme și camioane și se subliniază necesitatea de a spori protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, precum pietonii și bicicliștii.

Vlăduț Andreescu