12.11.2021 00:15

„Produsele din tutun încălzit și țigările electronice, mai puțin dăunătoare?”

„Produsele din tutun încălzit și țigările electronice, mai puțin dăunătoare?”
Galerie foto

Conform unui comunicat de presă remis redacției noastre de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, în fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua națională fără tutun”. Campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și își propune creșterea conștientizării în rândul populației generale, dar în special în rândul adolescenților și adulților tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv țigara electronică (ENDS - Electronic Nicotine Delivery Systems) și produsele din tutun încălzit (HTP - Heated Tobacco Products).

Creșterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenți și adulți tineri, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică,  existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea cataliza tranziția la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative. Campania din acest an este un apel pentru conștientizare a pericolului ascuns, prin sloganul: „ȚIGĂRILE FĂRĂ FUM NU SUNT ȘI FĂRĂ RISCURI!”. Țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse „cu risc redus” și „fără fum”.

Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o amenințare la adresa sănătății populației. Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există și riscul ca folosirea ENDS și HTP în locuri publice unde fumatul este interzis să ”renormalizeze” fumatul în spații publice, se arată în comunicatul semnat de Directorul executive al DSP Dâmbovița, dr. Sorin Stoica.

 


V.A.