23.03.2023 00:15

„Noi am schimbat niște legi prin România”

„Noi am schimbat niște legi prin România”
Galerie foto

*„Trecând câțiva ani, fermierii aceștia dispar și ei din peisaj, iar un fermier care s-a lăsat de meseria asta grea nu se mai apucă de ea după ce s-a lăsat”

 

Sindicatele din Agricultură au încercat și au reușit să-și aducă contribuția la modificarea unor acte normative care s-au dovedit a fi total incorecte și neproductive pentru activitatea micilor fermieri. Un exemplu elocvent în acest sens este  ordinul  Ministerului Sănătății 119/2014 care a fost amendat, la solicitarea sindicatelor din agricultură, pentru că punea pe poziții de egalitate, în ceea ce privește respectarea unor norme de mediu, micul fermier și unitatea administrativ teritorială. ,,Adică nu se făcea diferența între nea Gheorghe cu o activitate mică și  o comună cu câteva mii de locuitori, cu câteva mii de animale”, a explicat președintele Federației Sindicatelor din Agricultură TERRA, dâmbovițeanul Florin Istrate.

„Noi am încercat și am schimbat niște acte normative prin România sau cel puțin am susținut foarte vehement să le schimbe și aici vorbim de un ordin al Ministerului Sănătății 119/2014 care teoretic a fost amendat. Și vă dau un exemplu concret. Un om care avea și el două văcuțe în curtea lui sau 10 capre trebuia să respecte aceleași reguli pe care le respectă o primărie care face o platformă de dejecții pentru o comună întreagă. Adică nu se făcea diferența între nea Gheorghe cu o activitate mică și o comună cu câteva mii de locuitori, cu câteva mii de animale. Deci toți aveau de respectat aceleași reguli, lucru care nu este în regulă. Adică fermierul mic trebuie să aibă regulile lui, iar comuna trebuie să aibă reguli pentru comună, pentru că sunt mai mulți. Uite așa, fără o analiză, fără nimic, trimitem pe circuitul legislativ și apare actul normativ care ne încurcă pe toți. Așa ne exclud de la subvenții, ne exclud de la fonduri europene și până ne trezim noi să modificăm au mai trecut câțiva ani. Ce se întâmplă? Trecând câțiva ani, fermierii aceștia dispar și ei din peisaj, iar un fermier care s-a lăsat de meseria asta grea nu se mai apucă de ea după ce s-a lăsat”, a declarat Florin Istrate, președintele Federației Sindicatelor din Agricultură TERRA.

 

 

Violeta Stanciu