19.07.2023 00:13

„Ne dorim mai multă comunicare din partea instituțiilor deconcentrate”

„Ne dorim mai multă comunicare din partea instituțiilor deconcentrate”
Galerie foto

*Prefectul județului, Claudia Gilia, a declarat că instituțiile deconcentrate sunt coordonate de ministere, iar acest lucru împiedică de foarte multe ori comunicarea cu presa și implicit cu publicul

 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudia Gilia, a vorbit din nou despre transparență și comunicare cu cetățeanul. Încă de la începutul mandatului său de prefect al județului Dâmbovița, Claudia Gilia a anunțat că unul dintre obiectivele sale în această funcție este de a arăta mai multă transparență din partea instituției pe care o reprezintă, același lucru cerând și directorilor instituțiilor deconcentrate. La aproape un an și jumătate de la preluarea mandatului, se poate observa că anumite instituții au schimbat modul de abordare și își prezintă frecvent activitățile pe care le desfășoară, iar alte instituții, încă sunt reținute în a oferi transparență.

Prefectul județului, Claudia Gilia, a declarat că instituțiile deconcentrate sunt coordonate de ministere, iar acest lucru împiedică de foarte multe ori comunicarea cu presa și implicit cu publicul. Astfel, singurele metode legale prin care reprezentanții Instituției Prefectului le pot implementa, sunt acelea de a chema șefii de deconcentrate în ședințele de Colegiu Prefectural, unde pot vorbi pe larg despre activitatea instituției respective. Totuși, acest lucru nu este suficient de fiecare dată.

„Le-am cerut șefilor instituțiilor deconcentrate schimbarea totală în care lucrează cu oamenii. Nu vrem ca oamenii să mai fie ținuți la cozi. Am încercat în diferite locuri să creăm puncte de comunicare, la parter, pentru persoanele vârstnice, program de audiențe, să fie făcut public și mai des acest lucru. De asemenea, aceste audiențe să fie acordate de către șefii de instituții, nu de către un funcționar public, să fie acea apropiere între cetățean și instituție. Și noi, la Instituția Prefectului, în fiecare zi de joi avem cel puțin două ore de audiență, în care ne-am succedat și eu, și cei doi subprefecți, mergem pe teren atunci când sunt semnalate probleme și tot așa. Este un obiectiv pe care noi ni l-am propus și la care eu țin foarte mult, să fie comunicare între Instituția Prefectului, instituțiile deconcentrate și cetățenii din Dâmbovița. Este un obiectiv pe care ni l-am impus de la începutul mandatului. Este adevărat faptul că mai există anumite deficiențe. Noi nu putem să  le impunem anumite decizii instituțiilor deconcentrate, pentru că nu ne lasă legea. Această subordonare față de ministere, de multe ori împiedică o comunicare mai amplă și mai frecventă cu publicul și cu oamenii, prin intermediul presei. Acesta este un motiv pentru care nu toate instituțiile sunt foarte comunicative, dar vedeți foarte bine că noi chemăm directorii instituțiilor deconcentrate în ședințele de Colegiu Prefectural”, a declarat Claudia Gilia, prefect al județului Dâmbovița.

 

 

 

Ștefan Khalil