16.04.2024 00:12

„Cavaleri de Târgoviște”

„Cavaleri de Târgoviște”
Galerie foto

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, continuă, sub genericul Comori în obiectiv, seria de expuneri lunare a obiectelor descoperite pe cale arheologică și intrate în patrimoniul cultural național mobil.

Noua propunere are la bază expoziția de cahle „Cavaleri de Târgoviște”, organizată la Curtea Domnească din Târgoviște, în clădirea Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești, într-un spațiu special amenajat. În cadrul unei cercetări arheologice, dar și întâmplător, din pământ, răsare câte un ciob de cahlă în care vedem adesea, doar fragmentar, cavalerul și calul său.

Reprezentați în acțiune sau static, cavalerii și caii au întotdeauna o statură impunătoare, fiind îmbrăcați în echipamente militare sau de paradă, spectaculoase. Târgoviștea a fost și ea, cândva, un oraș al cavalerilor, iar istoria și pământul stau mărturie în acest sens. Piesele expuse datează din perioada secolelor XIV-XVII, fiind descoperite în cuprinsul orașului și la curtea domnească.

Expoziția poate fi vizitată în perioada aprilie-mai 2024, la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești.

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița