Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
20.01.2023 00:15
Cuvântul care zidește
Zaheu - model de pocăință

Evanghelia după Luca, în capitolul al 19-lea, versetele 1-10, ne descoperă modelul de pocăință pe care noi, creștinii, trebuie să-l practicăm pentru a putea dobândi Împărăția lui Dumnezeu. Acest model este Zaheu vameșul, care atunci când a auzit că prin cetatea sa trece Domnul Iisus, se suie într-un sicomor ca să-L vadă. Ceea ce ne frapează la prima vedere, este că Iisus intră în casa acestuia ca să ia masa cu el, spre surprinderea și dezamăgirea conaționalilor lui Zaheu.
Trei sunt lucrurile care ne impresionează în acest pasaj evanghelic și anume: atitudinea lui Hristos față de Zaheu, pocăința acestuia și mântuirea adusă de Domnul casei sale.
Deși unii iudei vociferau pe afară pentru atitudinea Domnului, El îi ignoră, iar Zaheu dovedește pocăință, arătând că jumătate din averea sa o împarte cu săracii. De aici practic, începe revelarea Domnului în fața vameșului, care până mai înainte prigonea pe iudei încasând cu nesaț taxele și impozitele lor. Zaheu, în aceste momente, se convertește cu o „bărbăție” și o „vitejie” care ne uimește pe toți, asumându-și starea de păcat cu o uimitoare finaliatate.
Nu varsă lacrimi de pocăință, ci trece direct la fapte: „Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit”, iar sentința nu întârzie să apară: „Astăzi s-a făcut mântuirea casei acesteia”, spre uluirea celor de afară care îl judecau pe Zaheu, considerându-se mult mai vrednici decât el.
Privind atenți la întâlnirea lui Zaheu cu Hristos, am putea spune că Domnul Și-a făcut drum special prin Ierihon pentru el, așa cum își face drum și către inima noastră pentru a găsi ușa sufletului nostru deschisă și pentru a ne afla dispuși să-I deschidem, ca să ne facă și pe noi niște „Zahei” pregătiți pentru comuniunea cu El.
Numai prin asumare cu responsabilitate a acțiunilor noastre, putem cu adevărat să devenim modele demne de urmat pentru generațiile viitoare și pentru creștinii de astăzi, care, uneori bulversați, caută cu disperare un exod din capcanele vieții lor.
Așadar, Hristos ne pune astăzi în față un model prin excelență – Zaheu – care nu ezită deloc. Nu pierde vremea lamentându-se zadarnic, ci își asumă viața în Hristos, fiind convins că a întâlnit cu adevărat Modelul suprem, iar Evanghelia ne transmite îndemnul de a face și noi ca Zaheu, urmând lui Hristos, primindu-L în casa sufletelor noastre, pentru a ne putea privi și provoca și pe noi la convertirea întru El.
Pr. dr. Valentin-Alexandru NEGRESCU, Parohia Podurile-Pucioasa
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Concursul de Interpretare W. A. MozartO gamă largă de activități la Biblioteca Județeană
„Dialoguri studențești”, prin filiala ASCOR Târgoviște
Buget pentru achiziția de carte
„Grădinițele din sistemul preuniversitar vin la noi”
Proiect pentru digitalizarea a 29 de biblioteci din județ
Dâmbovița, județul cu cele mai multe biblioteci funcționale din România
Slujire Arhierească la Mănăstirea Stelea
Numărul cititorilor se menține la un nivel ridicat
Duminica a doua din Post, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama
Editorial
Datul cu părerea...

George Coandă
...este la români una din stările lor naturale și care, cu vremea, a devenit un sport național care, atunci când lumea îți e mai dragă, ne încurcă rău viața. Și ne-o încurcă rău de tot. Iar când este vorba de politică și de implicațiile politicului în existența noastră socială, nu-ți vine a crede cât de mult contează, ca influență și, de ce nu,... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
