Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.07.2021 00:19

Editorial ■ Corespondență de la Bruxelles


A A

Viitorul UE, văzut de la Bruxelles

Viitorul UE, văzut de la Bruxelles

DAN LUCA


Cum văd politicienii, decidenții de la Bruxelles viitorul UE?Din punct de vedere instituțional, sunt cam speriați. Și vă spun de ce – pentru că au început această dezbatere și în 2001 – 2002, dacă ne mai amintim acea Convenție europeană care vroia să schimbe tratatul și a ajuns chiar la o Constituție europeană. Bineînțeles, s-a intrat pe referendumurile tipice și au venit în 2005 acele probleme de ratificare în Olanda și Franța …și nu s-a mers pe drumul respectiv. A fost un șoc, un moment de ce facem cu UE, mai continuăm, a fost o întrebare existențială, sau încercăm să dregem busuiocul, cum se spune, și asta a fost Tratatul de la Lisabona, care a intrat în 2009. Practic, lumea e speriată de a propune un proiect de adâncire a UE, cetățenilor. Lumea, când aude de UE, zice nu, un fel de Gică-contra.Deci, din acest punct de vedere, așteptările sunt foarte mici. Dezbaterea e lansată într-un mod populist, în sensul că structurile europene întreabă cetățenii cam ce ați dori, cum ați vrea să fie societatea. Nimeni nu vorbește de Parlament European cu două camere, să avem competențele apărării. Nu, se caută un limbaj cetățenesc – ce vreți, de fapt.Veți zice, probabil, din ce vrea toată lumea iese un raport… Va fi o concluzie, prezentată în martie 2022, un moment interesant pentru că se suprapune peste alegerile prezidențiale din Franța, care sunt cruciale pentru Macron, pentru Franța și UE. În același timp, Franța va avea președinția UE. Se vor întâmpla multe atunci, și acest raport, care probabil, va face anumite recomandări. Cam acesta-i jocul în momentul de față, vor fi anumite dezbateri și în București și la Cluj, și în toate țările. Important e cine culege această informație și cum se transformă într-un text coerent. Să vedem ce facem mai departe.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale