Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro21.11.2022 00:13

Cuvântul care zidește


A A

Un gând pios și plin de recunoștință pentru Maica Domnului

Un gând pios și plin de recunoștință pentru Maica Domnului

Biserica, având drept scop mântuirea și binele membrilor săi, prin cultul și învățătura ei, îndreamnă și îndrumă spre acțiuni și atitudini prin care aceștia să-și mențină vie credința, conștienți fiind că numai într-o permanentă legătură cu Dumnezeu și cu sfinții Săi, pot fi beneficiarii unei vieți frumoase, atât aici, cât, mai ales, în veșnicie. Praznicile din timpul anului închinate Maicii Domnului au fost puse tocmai pentru a atrage atenția și pentru a reflecta mai mult asupra prezenței persoanei Fecioarei Maria în viața și în conștiința fiecăruia dintre noi.

Amintim aici cuvintele arhanghelului Gavriil, care la momentul Bunei-vestiri, i se adresează: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei” (Lc. 1, 28), cuvinte reafirmate de Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul (Lc. 1, 42) și regăsite în mărturisirea Fecioarei Maria: „... iată, de acum mă vor ferici toate neamurile” (Lc. 1, 48).

O mărturisim, de asemenea, ca fiind Născătoare de Dumnezeu și în această calitate o recunoaștem ca stăpână a noastră, adică acea persoană care se îngrijește de supușii săi, de noi, cei ce ne rugăm milostivirii sale. În cântările ei, Biserica o numește „împărăteasa cerurilor”, titulatură preluată din psalmii regelui David, care într-una din viziunile sale o vede stând lângă tronul Sfintei Treimi: „Șezut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată” (Ps. 44, 11). Așadar, numindu-l pe Fiul „Împăratul împăraților și Domnul domnilor” (I Tim. 6, 15), o numim și pe cea care L-a născut Stăpâna lumii și Maică a Cerului.

Aceste adevăruri au fost mărturisite și de strămoșii noștri, care, primind cuvântul Evangheliei de la unul dintre cei ce au cunoscut-o pe Maica Domnului - de la Sfântul Apostol Andrei, au avut conștiința ocrotirii sub Acoperământul Preasfintei, dezvoltând un cult aparte pentru Fecioara Maria. Sfinții noștri voevozi, Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab sau Sfântul martir Constantin Brâncoveanu, ca și alți ctitori cu evlavie adâncă față de Maica Domnului, i-au ridicat frumoase locașuri de închinare, adevărate capodopere de artă, în care lumina credinței și rugăciunile să nu înceteze în veci.

Mulțimea acestor biserici și mănăstiri (multe dintre ele dăinuind și astăzi), ca și prezența vie a Preasfintei Fecioare în inimile înaintașilor noștri, au făcut ca acest pământ românesc, binecuvântat de Dumnezeu cu credința ortodoxă, să fie numit grădina Maicii Domnului: un spațiu în care sufletele celor care locuiesc aici sunt ca niște flori înmiresmate cu mireasma Duhului Sfânt și înflăcărate de dorința de a-i sluji lui Dumnezeu și Maicii Sale. 

Următori fiind acelora, să ne străduim fiecare dintre noi de a păstra această credință și de a avea, în casele noastre, o icoană a Maicii Domnului la care să ne rugăm, și astfel, să sporim în evlavie și în credință. Să nu uităm a-i mulțumi întotdeauna Născătoarei de Dumnezeu, Maica noastră, pentru toată grija ce ne-o poartă și pentru toate binefacerile pe care ni le dăruiește, ca prin rugăciune fierbinte să-i cerem ocrotirea zicând: „Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu, păzește-ne sub sfânt acoperământul tău”. Amin.

 

Pr. dr. Florin Vârlan, Parohia Șuța Seacă

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Cornul și laptele, un program prea învechit?!
Desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice
IȘJ pregătește o evaluare pentru elevi
Sfinții Trei Ierarhi
„Resursa umană, 99% calificată în școlile din Dâmbovița”
Daruri oferite Centrului social de la Bucșani
Zaheu - model de pocăință
„Lucrările la examenul de Titularizare și Definitivat vor fi corectate digitalizat”
Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale
Cursuri pentru... profesoriPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Ministrul Afacerilor Europene la români

Din când în când e bine să reevaluăm strategic anumite abordări. Relaționarea României cu Uniunea Europeană a fost un subiect evolutiv, iar acum ne bucurăm de statutul de membru al acestei uniuni politice și economice de 27 de țări europene.

Optimizarea relaționării cu UE a fost o temã pe agenda țării încă înainte de aderarea din 1 ianuarie 2007. Ne amintim că... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale