Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro13.05.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Totul e în euro!

Totul e în euro!

Înainte de 1989, pentru români, a deține valută acasă se penaliza cu închisoarea. Desigur, erau și unele excepții, pentru profesorii detașați în Algeria sau pentru inginerii din zona Golfului. Sunt de acord cu dumneavoastră că era o stupizenie demnă de un sistem de tristă amintire, dar asta era realitatea atunci.

După Revoluție însă, pe un fond de inflație galopantă, am început să ne raportăm viața la monedele străine. Îmi aduc și acum aminte cum la Cluj prețurile apartamentelor erau în mărci germane, iar la București lumea discuta totul în dolari americani.

A venit însă lansarea monedei comune europene și, de mai bine de 20 de ani, totul este în euro. Unele țări UE nu au implementat euro, iar procesul de aderare este dinamic. România promisese, în 2007, că va adera la euro în câțiva ani. Că a fost planul 2012, sau 2019, unul chiar mai recent de 2024, totul a fost superficial și fără rezultat. Aflasem că pe la BNR există un comitet pentru aderare la euro, dar foarte puțin am înțeles rolul și obiectivul concret.

Multe minți luminate zic că economia românească nu poate să își permită o trecere la euro. Că sunt criterii dure și că nu vom putea face față. Dacă noi mergem pe această direcție, nu am înțeles nimic din proiectul european și din ceea ce însemană România responsabilă. În anii ’90 era o discuție despre posibilitatea ca România să adere la UE și existau voci – chiar foarte bine plasate – care ziceau că nu e cazul. Noroc că a fost un context favorabil european și o voință a clasei politice de atunci pentru a duce România în Uniune. Războiul din Ucraina ne arată negru pe alb ce înseamnă să faci parte dintr-un club.

Vedeți și aderarea la euro pe aceeași coordonate. Dacă începe o criză economică puternică, iar semnalele sunt deja evidente, țările europeane se vor aduna în jurul bugetului euro pentru a găși soluții împreună. Chiar ne permitem să fim de capul nostru într-o posibilă furtună?

Românii, la nivel de persoană fizică, au adoptat euro direct. E cazul să tindem spre normalitate și să intrăm ca țară în acest nucleu dur european. Iar dacă suntem acolo, dezvoltând o resursă umană de calitate, putem mult mai ușor să fim stăpâni pe destinul țării noastre. Nu asta e ceea ce vrem ?

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Războiul lui Putin, la scara necuprinsă a Universului
Jurnal de război. Suntem înecați într-o lacrimă cât Pământul (I)
Succes, ANAF!
În România, din păcate, nimic nu se leagă...
Gata! Ne organizăm? (II)
Gata! Ne organizăm? (I)
„Minciuna stă cu regele la masă...”
Podul de piatră s-a dărâmat...
Ratificarea tratatelor europene
Strănutul (german) și răceala (europeană)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale