Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.01.2020 00:19

Editorial


A A

Țintă pentru Teheran (I)

Țintă pentru Teheran (I)

GEORGE COANDĂ


Oare Donald Trump să fi călcat rău în străchini (geopolitice) ordonând asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Gardienilor Revoluției islamice? Cum ceea ce se petrece în aria seismică economică, politică și militară a Orientului Apropiat și a Orientului Mijlociu, poate lovi și România, ca aliată a Washingtonului, și încă una fidelă, execuția ordonată de la Casa Albă va determina Teheranul fundamentalist să treacă la acțiuni sângeroase de pedepsire. Ca atare, oricare aliat al Statelor Unite mai pe aproape de Iran poate fi o țintă. Haideți să analizăm pe scurt situația din această zonă biblică de conflict. De la crearea statului Israel în 1948 încoace, întreaga lume islamică arabo-persană – o lume plutind pe o mare de hidrocarburi râvnită pirateresc de Occidentul euro-atlantic, și mai cu ardoare de Washington – a intrat într-o permanentă stare de război, simțindu-se amenințată și furată. Cu timpul, principalul lider al împotrivirii anti Israel – SUA s-a impus a fi Iranul, un stat uriaș în puzderia de țări mărunte din această parte sud-vestică a continentului mamut asiatic, cândva un imperiu care, în Antichitate, a fost o primejdie pentru Europa. Islamizat în urma cuceririi arabe din secolul VII d. Hr., evoluează, însă, de sine stătător față de Califat, prezervându-și identitatea etnică. După al Doilea Război Mondial înregistrează o semnificativă modernizare, dar „revoluția islamică” din 1979 împinge Iranul – conform viziunii geopolitice a Washingtonului – în interiorul „Axei Răului”, Casa Albă aducându-l în poziția de target al intereselor sale petrolier geopolitice. Dar nici Teheranul nu stă liniștit, devenind principalul combatant pe frontul antiisraeliano-american, milițiile și ite Hezbollah fiind „vârful său de lance” în mișcările, uneori imprevizibile, pe acest front. (va urma)



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale