Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



03.12.2021 00:14

Cuvântul care zidește * Meditație la Duminica a XXVII-a după Rusalii


A A

Tămăduirea femeii gârbove

Tămăduirea femeii gârbove

 „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi.”

(Matei 11, 28)

 

Pericopa acestei Duminici descrie vindecarea de către Mântuitorul a unei femei ce era gârbovă de 18 ani, act care l-a indignat pe mai-marele sinagogii, întrucât minunea a fost săvârșită sâmbăta. Nu întâmplător, evanghelistul a așezat acest episod între pildele despre doi copaci: smochinul, ce trebuie săpat pentru a rodi și grăuntele de muștar care crește și devine copac mare, simbolizând împărăția cerurilor. Atât rodirea cât și creșterea arborilor trimit la faptele milei creștine.

Încovoierea femeii este explicată prin înclinarea spre cele pământești, așa cum erau mulți dintre cei de față. În antiteză, copacii se înalță spre ceruri, însăși sufletul acelei femei „gârbovit de lipsa harului” s-a înălțat precum o vie care a fost curățită și săpată (Sf. Ambrozie al Milanului). Trupul bolnav al femeii era stăpânit de diavolul, pe care nimic nu-l încântă mai mult decât chinuirea creației divine (Sf. Chiril al Alexandriei).

Indignarea maimarelui sinagogii venea și din riscul pierderii poporului care, în urma minunii lui Iisus, înclina spre noua învățătură, mulți dintre cei vindecați începând a crede într-o credință superioară prin iubire. A IV-a poruncă din Decalog privește pe om, însă femeia este vindecată de Dumnezeu Întrupat, despre care Sf. Chiril al Alexandriei spune în acest context: „Întruparea Cuvântului și însușirea naturii umane au avut loc prin înfrângerea morții, a stricăciunii”. Această tămăduire punctează una din ridicările firii umane, de după căderea în păcatul primordial.

Sâmbăta („sabbath”–„odihnă”) ajunsese în mozaism la un legalism obtuz, o strictețe sterilă și un formalism exagerat, fariseii având pavăză prescripțiile Legii vechi. Rolul sărbătorii era ca omul să se odihnească, după modelul Creatorului său, pentru a dedica ziua adorării Acestuia, în scopul abstinenței, întăririi credinței și legăturii cu El, nu spre vătămarea sufletească ori trupească. Însă: „sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Marcu 2, 27). Această vindecare arată cum scopul faptei este cel care contează, iar nu fapta în sine și că sărbătoarea odihnei nu este una exclusivă de interzicere a faptelor milei, ci, din contră, astfel de fapte trebuie încurajate. Însuși Luca amintește mai multe vindecări în zi de sabat care stau în relație și cu o altă împlinire, prefigurând ziua Duminicii, a Învierii, a bucuriei (Sf. Ambrozie al Milanului).

În orbirea lor, de respect ad litteram al sabatului, vechii lideri politico-religioși negau drepturile fundamentale ale omului ca hrana, sănătatea ș.a. Mântuitorul a arătat, însă, fără echivoc faptul că întotdeauna și indiferent de epocă, nevoile de bază ale oamenilor au întâietate în fața unor legile protocolare și schimbătoare.

 

Pr. Florian Solomon – Parohia Gheboieni



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale