Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro14.03.2023 00:18


A A

Slujire Arhiereasc la Mnstirea Stelea

Slujire Arhiereasc la Mnstirea Stelea

În cea de a doua duminic a Postului Învierii Domnului, cunoscut și ca a Sf. Grigorie Palama, în ziua de 12 martie 2023, foarte mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie, svârșit de ctre Înaltpreasfințitul Printe Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în biserica voievodal a Mânstirii Stelea din Târgoviște. Din soborul de preoți și de diaconi care l-a însoțit pe Înaltul Ierarh au fcut parte: Pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial și Pr. prof. univ. dr. Florea Ștefan.

În cadrul sfintei slujbe, Mitropolitul Nifon a hirotonit întru preot pe tânrul diacon Vlad Marian Udroiu, pe seama Parohiei Valea Lung Gorgota, Protoieria Pucioasa și pe tânrul Dragoș Ionuț Mitroi, întru diacon, pe seama Parohiei Dobra, Protoieria Târgoviște Sud, ambii absolvenți ai cursurilor de licenț și de master ai Facultții de Teologie și Științele Educației a Universitții Valahia din Târgoviște.

În cuvântul su, Înaltpreasfinția Sa a aprofundat învțtura central a Evangheliei zilei și anume aceea c sntatea, ca și viața uman, este un dar al lui Dumnezeu, pe care omul este dator s-l pstreze și s-l îngrijeasc. De altfel, referindu-se la vindecarea paraliticului, Chiriarhul nostru a evidențiat faptul c, iertându-i pcatele, Mântuitorul Hristos îi red demnitatea de fiu al lui Dumnezeu și îl redruiește comunitții sale sntos, ca martor al iubirii Sale milostive.

Întotdeauna, conștiința pcatului aduce cu ea virtutea smereniei și, de aceea, omul trebuie, mereu, s se înnoiasc, s renasc și s se converteasc de la pcat și întuneric, la virtute și la har, pentru a se lumina, a se curți și a dobândi lumina Învierii. Apoi, Mitropolitul Nifon a evocat chipul de ascet, teolog și ierarh al Sf. Grigorie Palama, unul din cei mai importanți Prinți ai Bisericii, doctrinarul energiilor necreate ale lui Dumnezeu,  precum și cel  care a îndemnat la rugciune neîncetat, învțându-ne c nu este suficient s vorbești despre Dumnezeu, ci trebuie s intri în comuniune real cu El, s triești prezența Lui în viața cotidian și s o mrturisești prin fapte.

Sf. Grigorie Palama a artat, lmuritor și deplin, c Dumnezeu nu poate fi cunoscut absolut niciodat în Ființa Sa, ci numai prin intermediul energiilor Sale necreate. Din acest motiv, pe orice scar social, a cunoașterii sau a vârstei ne-am afla, trebuie s ne rugm cu credinț tare pentru a dobândi vederea lui Dumnezeu.

 

Biroul de Pres al Arhiepiscopiei Târgoviștei

 
Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

Srbtoarea Rusaliilor n Arhiepiscopia Trgoviștei
Vernisajul expoziției elevilor de la Școala Popular de Art "Octav Enigrescu"
Festivalul Babel 2023, program complet
mplinirea fgduințelor
Lucrrile la noua sal de Sport a Universitții „Valahia” au avansat
Redeschiderea Muzeului Scriitorilor Dmbovieni
Etapa național Olimpiadei Tehnologiei Informației, la final
„Eroica”, la o lansare patriotic
„Pictur plus pictur egal pictur”
PS Nifon, la hramul Catedralei Patriarhale din BucureștiPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Judeul Dmbovița – de la trecutul istoric la perspective n secolul XXI

Unii istorici, dar i ali oameni de cultur, privesc judeul Dâmbovia nu numai ca pe unul voievodal, ci i ca pe unul aristocratic în sensul vechimii sale în istoria poporului român i al existenei unor locuri, în frunte cu capitala sa, Târgovite, care au druit vieii culturale i politice nume cu valoare de cariatide la templul eternitii româneti.

i acest jude... [citete tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale